У всіх осередках відзначали бій під Крутами.

Сьогодні новинна стрічка переповнена інформацією про події  сторічної давності, та вшанування героїчних чинів Крутянців.

У всіх осередках нашої організації члени МНК вшанували пам'ять борців за Волю України різноманітними заходами: квестами з елементами теренівки, Бардівським вечором у Львові, відкритими історичними гутірками та маршами пам'яті, покладанням квітів до меморіалів борців.

 

Активісти сумського осередку відвідали залізничну станцію Крути, де 100 років тому відбувся бій між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії та загоном із київських курсантів.

«Вкотре переконалася, що історію творимо ми і сьогодні. Не щодня доводиться відзначати вагому і важливу сторічну дату для України. Бій під ст. Крути це те, про що мусить знати кожен українець. Хто знає, можливо створене нами наше сьогодні через 100 років змінить хід подій в розвиток українського народу. Слава Україні! Слава Героям!» – додає Кароліна Романченко.

Давно хотів відвідати місце героїчної битви на станції Крути. Цього року, на сторіччя була найкраща можливість, і ми нею скористалися. Біля меморіалу знаходиться музей, де проводили екскурсії. Мали змогу послухати про передумови і хід бою, побут та історії життя деяких бійців. Історичні фото та експонати вразали та змусили поринути у 1918 рік, де повно надій і сил для здобуття України, яку ми здобуваємо досі. Я пишаюся захисниками, які віддано боронили Україну як у 1918, так і у 2018. Також вважаю, що музей у селі Пам'ятне треба відвідати кожному українцю!” –  розповідає організатор поїздки Володимир Міщенко. 

У Тернополі центральними вулицями міста пройшов марш пам'яті героїв Крут:

29 січня центральними вулицями міста пройшов марш пам'яті героїв Крут під назвою "Волю в'язням режиму!". З гаслами, "Герої Крути! Вас не забути!", "Волю в'язням режиму!" кількасот тернополян пройшли смолоскипною ходою центральною частиною міста, саме цим вшановуючи пам'ять загиблих студентів та підтримуючи сучасних політв'язнів. В акції взяли участь активісти  «Молодіжниого націоналістичного конгресу» та інших громадських організацій, волонтери, та небайдужі тернополяни.

У Харкові та Сумах відбулись відкриті гутірки на історичну тему, а саме про подвиг студентів на станції Крут.У Львові відбувся вечір ліричної пісні, присвячений пам'яті Героїв Крут та урочисте покладання квітів до меморіалів борців.

#Крути #вшанування