Не споживай все, що тобі пропонують!

Інформація, яку щодня нам пропонують медіа стає НЕПОТРІБНОЮ. Нас змушують читати не те, що ми хочемо, а те що нам дають. Фейки, джинса, пропагандивні та маніпулятивні матеріали — те, що сучасний читач поглинає на раз-два, як рибка в акваріумі.

Сьогодні, лише освічений читач може обирати серед тисячі новин, й розрізняти де правда, а де брехня. Важливий виклик сучасному інформаційному суспільству кинули ЗМІ, фейсбук та інші соціальні мережі, які сьогодні охоче використовують політтехнологи, пропагандисти, PR спеціалісти заради своєї наживи.  Й аби не стати «жертвою» чергової «сенсаційної новини», яка насправді наперед запланована та проплачена, – потрібно бути медіаграмотним.

Саме медіаграмотності навчались студенти Дніпровського національного університету ім. О.Гончара цими вихідними. Про інструменти ворожого впливу на нашу свідомість, про те, як розпізнати ботів та чому вступати з ними в дискусію – це марно витрачений час – розповідала член МНК, координатор ініціативі Звільни інформпростір від окупантів - #ВимкниРосійське Марія Дзвінка.


До речі, знаєш як Росія впливає на свідомість українців, нав'язуючи свою точку зору у різний спосіб?

За допомогою двох видів найпоширеніших фейків:
1. Фейкові факти. Реальність - вигадана. Такі фейки швидко і успішно викриваються.
2. Хибні тлумачення реальних фактів. Значно складніше викрити. Людський мозок схильний довіряти негативній інформації, а у правдивій - сумніватись. Підтвердження цьому - пошук “зради” під кожним кущем.
РФ використовує для поширення дезінформації як сторінки в соціальних мережах, так і ЗМІ. Слід розглядати не лише матеріали, а й коментарі до них. Це - поле для маневрування. Російські боти, коментуючи публікації, змінюють інформаційний вектор у вигідний для Кремля бік.
Про це теж розповіла Марія на відкритій лекції у Дніпрі.


— "Ніколи й не міг подумати, що нашою думкою так легко маніпулювати через стрічку новин. Я весь час вірив написаному й ніколи не перевіряв джерела інформації, що є дуже небезпечно в умовах сучасної інформаційної війни з Росією. Але після цієї лекції я дізнався багато нової інформації, тепер моєю думкою не зможуть так легко маніпулювати", — розповідає відвідувач лекції.


Пам’ятаймо про інформаційну гігієну! Критичне мислення - основа медіаграмотності та інформаційної безпеки. Не дай промити собі мозок!