«Лукойл» - AMIC: як під вивіскою ребрендингу можна провадити діяльність, що загрожує національній безпеці України

Попри коронавірус, не варто забувати про російський вірус, який не тільки паразитує на Сході України, а й шириться по всій державі. Економіка була й залишається одним з основних важелів впливу Кремля на пострадянському просторі, і Україна — не виняток. Попри санкції та тиск активістів, російський бізнес мімікрує, зазнає збитків, але не поспішає повністю згортати свою діяльність в Україні. Ми продовжуємо цикл публікацій про російський бізнес в Україні. Четвертий матеріал —  про «Лукойл-Україна».

29 квітня 2015 року російську компанію «Лукойл», що діяла на території України як «Лукойл-Україна» володіє близько 240 автозаправними станціями та 6 нафтобазами на території України) було придбано австрійською компанією AMIC Energy Management GmbH.

Зважаючи на війну між Російською Федерацією та Україною, рішення керівництва компанії «Лукойл» щодо продажу активів в Україні, на перший погляд, виглядає логічним та послідовним, та мало б свідчити про вихід бізнесу країни-агресора з України.

Проте, нижченаведені факти та обставини, що стосуються безпосередньо діяльності компанії AMIC Energy Management GmbH та створеного нею на території України підприємства з іноземними інвестиціями «АМІК УКРАЇНА», надають достатні підстави вважати, що:

  • продаж активів «Лукойл-Україна» був удаваним (фіктивним);

  • зазначена австрійська компанія є компанією-оболонкою, що знаходиться під безпосереднім контролем російської компанії «Лукойл» (її менеджменту та бенефіціарів);

  • відповідно, діяльність «АМІК УКРАЇНА» фактично є складовою бізнесу Лукойлу – однієї з найбільших нафтогазових компаній держави-агресора, яка й надалі продовжує реалізовувати свої паливо-енергетичні ресурси в Україні через мережу АЗС «АМІС».

На даний час на території України діє підприємство з іноземними інвестиціями «АМІК Україна» (код ЄДРПОУ 30603572).

 Згідно з відкритими даними, AMIC (Asset Management & Investment Consulting) Energy Management GmbH - це фінансова інвестиційна компанія, у якої немає ніякого досвіду в паливному бізнесі. Що й не дивно, адже вона заснована у Відні всього лише 12 вересня 2013 року. 100% акцій AMIC Energy Management GmbH належать AMIC Energy Holding GmbH.

До того ж, ресурс щоденного торгового реєстру і ділової інформації в Австрії містить певну інформацію щодо AMIC Energy Management GmbH. Зокрема про те, що вона була зареєстрована у вересні 2013 року. Також на сайті є картка підприємства, згідно з якою видно, що установчий капітал компанії складає всього 35 тисяч євро. 

Водночас, компанія AMIC Energy Holding GmbH, до складу якої входить AMIC Energy Management GmbH, також має установчий капітал в 35 тис. євро, та була зареєстрована лише на місяць раніше (20.08.2013 року), ніж сама компанія, і має трьох співзасновників з невеликими долями. Інший німецький діловий ресурс Creditreform також містить певні відомості про AMIC Energy Management GmbH, а саме, кількість співробітників. В австрійській компанії, яка придбала 240 автозаправок та 6 нафтобаз в Україні, працювало на момент угоди всього дві людини. Один з них — виконавчий директор Гюнтер Маєр (Günter Maier).

Особа виконавчого директора Гюнтера Маєра також досить цікава для встановлення істинної діяльності компанії AMIC Energy Management GmbH. Так, профіль Гюнтера Маєра в соціальній мережі Linkedin максимально показує весь трудовий шлях і підтверджує, що з жовтня 2013 року (майже з дати заснування AMIC Energy Management GmbH) він є директором компанії. П'ять з половиною років Гюнтер Маєр працював у найбільшій в центральній Європі нафтовій компанії з Австрії OMV (Österreichische Mineralölverwaltung AG), майже два роки з яких — експертом з нової енергетики, а потім майже чотири — головою департаменту з відновлюваної енергетики. Якщо промоніторити новини у зв'язці «OMV-Лукойл», то можна знайти чимало фактів співробітництва компаній. Наприклад, у 2007 році «Лукойл» безуспішно намагався повністю поглинути OMV, а в червні 2013 року «Лукойл» і OMV Refining & Marketing GmbH підписали угоду, за якою ЛЛК-Інтернешнл (100% дочірня компанія «Лукойл») придбав завод OMV по змішуванню масел потужністю 35 тис. т / рік.

 Голова наглядової ради Вольфганг Руттеншторфер також є колишнім генеральним директором групи OMV.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, генеральним директором українського підрозділу AMIC — компанії «АМІК Україна» — до 01.04.2016 року був Роберт Новек, який понад 20 років пропрацював у паливній галузі. Протягом останніх семи років він розвивав бізнес в європейських структурах Lukoil, зокрема, в регіонах Центральної та Східної Європи, країнах Бенілюксу. Ще влітку 2014 року Новек займав пост директора з ритейлу в чеському відділенні «Лукойл», а вже у 2015 році очолив компанію «АМІК Україна».

Також і у діяльності акціонера та радника з фінансових питань Манфреда Кунце прослідковується зв’язок з Російською Федерацією. Так, він представляє в Росії інтереси московського офісу компанії Alpinex Asset Management LLC (діяльність у сфері управління інвестиційними фондами, пайовими інвестиційними фондами та недержавними пенсійними фондами).

Відтак, є підстави вважати, що діяльність компанії «АМІС Україна», де-факто, досі здійснюється російською компанією «Лукойл», що лише змінила вивіску в Україні, не зважаючи на те, що, де-юре, усі активи «Лукойл-Україна» було продано австрійській компанії AMIC Energy Management GmbH.

Застосування австрійської компанії-прокладки та зміна вивіски наразі дозволяють російському Лукойлу (який безперечно і значною мірою є системоутворюючою компанією та наповнювачем бюджету держави-агресора), цілком штучно уникати українських та міжнародних економічних санкцій та вести бізнес (фактично – заробляти кошти, реалізовувати власну продукцію) на території України. (Прибуток компанії Амік Україна у 2019 році склав 4,2 млрд. грн.) Ми фактично оплачуємо війну проти нашої держави, що неприпустимо.

З огляду на усе викладене вище, «Лукойл»-AMIC напряму пов'язаний зі збройною агресією Російської Федерації проти України, сприяє і фінансує терористичну діяльність в Україні, що призвело до порушення територіальної цілісності України, тимчасової окупації частини території, численних людських жертв, завдало значних майнових і фінансових втрат Україні та несе реальні й потенційні загрози національним інтересам, національній безпеці та суверенітету.

Автор:

Марко Неясит

22.07.2020