Кубок Шухевича і велич особистості Головнокомандувача УПА

Наша команда Молодіжного Націоналістичного Конгресу здобула перемогу в турнірі серед громадських організацій “Кубок Шухевича”.
Турнір називають легендарним, маючи на увазі і грандіозність, і впізнаваність змагань, і те, що історія Кубку Шухевича повита власними легендами. 

У 2020 команда МНК здобула перемогу, як нам це вдалося та чим славився Роман Шухевич поговоримо із капітаном команди - Василем Капустинським.


Перемоги люблять підготовку

А також віру в перемогу, і найголовніше могутню колективну волю до перемоги.  Без сумніву, цьогоріч вдалось зібрати потужний склад МНКівської команди і виступати на кожному етапі дуже впевнено. Ніщо так не гартує команду, як спільні перемоги та поразки(краще, звичайно, перемоги).  Спільний успіх, командне домінування та змагальна експансія гартують спільноту борців, що мають знання і здатності для перемоги, як на спортивній арені, так і в національній боротьбі. Переконаний: спортивне вміння юнаків створювати і реалізовувати вольові моменти переростатиме у їх вміння, як борців, реалізовувати організаційні цілі та накази проводу.

З метою популяризації ім’я Генерала Шухевича було додано інтелектуальний змаг. Для хорошого результату командам слід ретельно ознайомитися з біографією Романа Шухевича та дослідити всі грані його особистості. У час активної російської пропаганди молодь має вміти донести, що Роман Шухевич - Герой України, Головний командир Української Повстанської Армії, найбільшої у Європі армії без держави.

Роман Шухевич з дитинства пластував, мав талант гри на фортепіано, а також підприємницький хист - заснував рекламну агенцію Фама, що допомагала українським націоналістам з роботою та пропагандивною діяльністю організації. 

Для досягнення аналогічних висот у сучасному світі треба бути суперменом. Про його діяльність в Українській Військовій Організації, Організації Українських Націоналістів та Українській Повстанській Армії можна говорити не один день і навіть тиждень. Секрет життєвої сили полягає у націоналістичному світогляді. Він був носієм української героїчної націоналістичної культури, а відтак зумів прожити яскраве, величне, повнокровне, творче життя і реалізувати духовні пориви на вершини ідеї та чину.

Ми плекаємо всі ті здорові і правильні цінності в нашому членстві, що були властиві для характеру Шухевича реалізуючи вишкільну систему. Високій духовності Романа Шухевича  відповідає неабияка міць тіла. Природні схильності до занять спортом, примножені великою активністю в дитячі роки та юнацькими вишколами в Пласті зробили його надзвичайно витривалим, сильним та спритним. 

Ромек, як часто його називали друзі, неодноразово подорожував гірськими хребтами Карпат разом з туристичним гуртком "Тури", будучи  одним із його засновників. Також Шухевич був футболістом гімназійного клубу "Русалка", членом Карпатського лещатарського(лижного) клубу, засновником спортивного клубу "Ясний Тризуб", досконало володів шаблею, також займався планеризмом та верховою їздою.

Шухевич - призер сотень різноманітних  спортивних змагань, серед яких найвизначнішими є перемоги на Запорізьких іграх в бігу з перешкодами на 400 м, плавання, та бігу на 100 м. Не дивно що саме він очолив спортивну "дефіляду" у Львові 1933 року. 
Ось цитата  про Шуха (псевдо Шухевича) з тогочасної преси: 

"Веде її,  як найкращий, найчесніший, найбільш гідний і заслужений, один із тих, що на Олімпіадах складають від імені всіх інших змагальну присягу".


Можна не сумніватися, що саме Роман  Шухевич крокував би з нашим прапором на від відкритті Олімпійських ігор, якщо б жив у сучасній незалежній Українській Державі.  Можна лише мріяти, щоб сучасні українські спортсмени, окрім натренованих м'язів, мали ще й таку національну свідомість, високий інтелект, і моральність.

 

«Роман Шухевич був із крови й кости борець визвольної справи, тому бачимо його в перших лавах там, де ця боротьба горіла полум'ям. Він — з природного обдарування і покликання — провідник.»   - Степан Бандера

Талановита людина, талановита у всьому - це про Шухевича!

“Мудрість, Шляхетність і Відвага”  - це точно про Шухевича. Він є беззаперечний національний герой, а для нас, як для націоналістичного ордену, він є яскравим втіленням нашого вишкільного ідеалу. Про його мужність та відвагу ходили і досі ходять легенди. Його природну скромність, щире серце та шляхетність відзначали усі, з ким його зводила доля і чин, а те що йому, як нікому властива найважливіша  прикмета характеру(за Донцовим) - формуюча володарська мудрість - засвідчила сама історія.
 


Вперше Кубок Шухевича саме такого формату відбувся у 2011 році. Сама ідея проведення турніру між різними громадськими організаціями по тих видах спорту, якими успішно займався Шухевич - копанка(футбол), кошиківка(баскетбол), біг, скелелазіння, стрільба, шахи,плавання та інші, належить Миколі Бігусу. Організаторами першого Кубку стали Святослав Абрам’юк (Молода Просвіта ім. Т. Шевченка), Микола Бігус (НСОУ Пласт) та хлопці з Тернопільського обласного осередку МНК.  Значну роль відіграв пластунський досвід Миколи, адже протягом багатьох років пластуни в день загибелі Р. Шухевича вшановували його постать проведенням забігу від місця народження до місця його загибелі в Білогорщі, де відбувалася теренівка.

З 2007 року, до 100-ї річниці з дня народження Романа Шухевича вони разом із тодішнім Головою осередку Богданом Яремком почали проводити  пейнтбольний турнір, примітно, що дата його народження, 30 червня є днем проголошення Акту відновлення Української Держави і часто співпадає із днем молоді. І саме в ці дні, з року в рік  відбувається Кубок Шухевича з пейнтболу, а масштабний спортивний турнір “Кубок Шухевича” присвячений роковинам його смерті, і відбувається протягом двох тижнів в перші дні березня.

 

 “Кубок Шухевича започаткували з метою популяризації постаті Романа Шухевича не лише як військовика та політичного діяча, а й як спортовця. Спершу це були змагання суто між патріотичними молодіжними організаціями, а потім охопили всі дієві міські молодіжні громадські організації та команди студентських парламентів.. В першому турнірі взяли участь команди Пласту, МНК, СУМу, Молодої Просвіти, Оберегій та Патріоту України. Приємно, що зараз це популярні загальноміські змагання, -  Назарій Зелінка, ГОЛОВА Молодіжної міської ради 2009-2013 рр.