День Добровольця

17 січня 2017 Верховною Радою України було вирішено встановити День українського добровольця, який відзначається 14 березня, з метою вшанування тих, хто є прикладом та взірцем патріотизму, незламності духу та мужності.

Дату було вибрано невипадково: саме 14 березня 2014 року 500 бійців-добровольців з Майдану прибули на полігон Нові Петрівці та розпочали підготовку до участі в боротьбі за суверенітет і територіальну цілісність України проти Росії. Загалом у війні на сході України брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Більшість із них згодом стали військовими частинами силових структур.

Українці завжди були готові стати на захист своєї держави в будь-який момент. Яскрава національна риса - бути небайдужим до свого сьогодення та майбутнього, до долі своїх дітей, честі і пам’яті своїх славних батьків. Одним із перших прикладів добровольства можна вважати Запорізьку Січ – воєнізовану структуру з добровольчих батальйонів, які століттями боронили Україну.

Іншим свідченням є легіон Українських січових стрільців, що теж формувався виключно на добровольчих засадах у роки Першої світової війни. Служити в Легіоні УСС виявили бажання 28 тис. галичан, однак австрійська влада дала дозвіл на формування стрілецької частини лише з 2,5 тис. вояків. Прикладом незламності і жертовності є чин героїв бою під Крутами, молодиків, що змогли затримати більшовицький наступ.

Як цей день відзначаєли цей день свідомі громадяни?

Понад десять тисяч учасників зібрав Марш патріотів до Дня добровольця. На Михайлівській площі відбулася панахида за полеглими в російсько-українській війні. Пізніше на чолі із добровольчими батальйонами ми вирушили до урядового кварталу, скандуючи "Слава Україні! Ні - капітуляції! Герої не вмирають! Раду - на карантин!". Коли голова колони пройшла Кабмін, її хвіст ще тільки виходив з Михайлівської площі.
Акція завершилися під Офісом президента. Ми озвучили невідкладні вимоги до Президента:

1. Ані кроку назад! Ні відведенню військ!
2. Пріоритетний розвиток сектору оборони і сучасних озброєнь для українського війська!
3. Припинити політику капітуляції! Жодних домовленостей з ворогом за рахунок інтересів України!
4. Ні – «нормандії» без Криму!
5. Росія повинна заплатити за рунування на Донбасі і в Криму!
6. Жодних виборів в ОРДЛО до відновлення повного контролю української влади над окупованими територіями!
7. Зупинити політичні переслідування добровольців, військових та волонтерів!
8. Повага і соціальні гарантії українському воїну!
9. Стоп реванш! Колаборантам та пропагандистам Кремля – тюрми!
10. Негайна відставка глави Офісу Президента Андрія Єрмака!

Також учасники Маршу закликали депутатів негайно "закрити Раду" на карантин до 3 квітня.

Якщо Верховна Рада з понеділка продовжить вести політику капітуляції прикрившись епідемією, акція у її стін може набути безстрокового характеру!

Сьогодні влада отримала більш, ніж вагомий доказ, що нація захистить Україну від капітуляції і зради.

Автор:

Анна Штенда

14.03.2020