Українець, який відмовився бути бідним

Українець, який відмовився бути бідним: топ - 10 фактів про Петра Яцика

Всі ми хоча б раз чули ім'я Петра Яцика. Проте на запитання: "Хто він такий? Чому щороку на його честь відбувається конкурс знавців української мови? Що вагомого зробив Яцик для України?", — відповість не кожен. Цей видатний українець знаний не лише на своїй батьківщині, а й за кордоном.

Ось топ-10 фактів про нього:

1) Уродженець села Верхнє Синьовидне, що на Львівщині. Згодом переїхав до Канади, де став успішним бізнесменом у сфері будівництва та меценатом, зробив вагомий внесок у фінансування українознавства на Заході та в Україні.

2) Його називають "українцем, який відмовився бути бідним". Ця фраза також є назвою книги М. Слабошпицького про Петра Дмитровича.

3) Петро Яцик був виваженим та наполегливим, завжди вмів підібрати слова так, щоб звести на своє будь-які переговори.

4) Засновник Міжнародного благодійного фонду "Ліга українських меценатів".

5) Прямолінійна людина з хорошим почуттям гумору. На запитання кореспондентів: "Що потрібно, щоб розбагатіти?" і подібні, він часто іронічно відповідав: "Найкоротший шлях здобути гроші? Пограбуйте банк, тоді одразу матимете їх. Нічого йти в бізнесмени, якщо маєте в душі тільки мрію про багатство. Потрібні ще совість, знання і порядність. Хочеш бути бізнесменом — то ставай добрим бізнесменом”.

6) Петро Яцик започаткував Міжнародний конкурс знавців української мови та став його меценатом.

7) За спонсорства Петра Дмитровича видано переклад на англійську мову роботи Михайла Грушевського "Історія України-Руси" та ще багато наукових монографій з історії України, економіки, етнографії, медицини.

8) Був філантропом-благодійником, але страшенно не любив старих людей. Старими він вважав не тих, які багато прожили, а тих, які перестали вчитися.

9) Любив Україну не лише до глибини душі, а і до глибини власної кишені. Був меценатом студій українознавства в провідних інститутах світу. Не зважаючи на статки, жив не розкішно, бо не любив цього.

10) За життєве кредо Петро Яцик взяв собі мотто Дж. Ф. Кеннеді: "Не питай, що народ дасть тобі, а питай, що ти даси народові".

"Убогий духом не може бути багатим, не зважаючи на те, скільки грошей він має"

 © Петро Яцик