РОСНАФТА в Україні

“РОСНАФТА” в Україні: паливо з домішками  російського тероризму та крові українських воїнів

Попри коронавірус, не варто забувати про російський вірус, який не тільки паразитує на Сході України, а й шириться по всій державі. Економіка була й залишається одним з основних важелів впливу Кремля на пострадянському просторі, і Україна — не виняток. Попри санкції та тиск активістів, російський бізнес мімікрує, зазнає збитків, але не поспішає повністю згортати свою діяльність в Україні. Ми розпочали цикл публікацій про російський бізнес в Україні. Другий матеріал — про український паливно-енергетичний сектор, який належить російській державній компанії «РОСНАФТА», яка на території України є власником Приватного акціонерного товариства «ЛИНІК» (Лисичанський нафтопереробний завод) та володіє мережею “ТНК”, яка налічує 141 автозаправну станцію в 12 регіонах України.

З 2012 року функціонування Лисичанського нафтопереробного заводу було припинено, не зважаючи на те, що потужність заводу дозволяє переробляти до 8 мільйонів тонн нафтової сировини на рік. За прогнозами та планами ексміністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького, діяльність нафтопереробного заводу мала бути відновлена влітку 2014 року. Проте, 15 липня 2014 року бойовиками так званої «Луганської народної республіки» було захоплено ПрАТ «ЛИНІК».

Зокрема, з відкритих джерел відомо, що під час захоплення замість охорони заводу було виставлено озброєних автоматами людей: Сепаратисти вирили окопи та збудували укріплення навколо Лисичанського нафтопереробного заводу. До того ж, за спостереженнями місцевих жителів встановлено, що бойовики вивозили залишки палива із заводу у напрямку міста Сєвєродонецьк.

18 липня 2014 року внаслідок обстрілів бойовиками, на території Лисичанського нафтопереробного заводу зайнялась пожежа, під час якої було пошкоджено ємність на 50 тисяч тонн для зберігання нафтошламів, два резервуари по 20 тонн бензину та склад для зберігання сірки.

В результаті збройного захоплення Лисичанського нафтопереробного заводу бойовиками так званою «Луганської народної республіки», за підрахунками його власника — російської державної компанії «РОСНАФТА», — внаслідок обстрілів заводу було завдано збитків у розмірі 140 мільйонів доларів.

Вимогу про виплату такої компенсації було направлено українській владі, оскільки, на думку представників “РОСНАФТИ”, саме українськими військовими було здійснено артилерійський обстріл заводу, хоча це не відповідає дійсності.

Наприкінці 2016 року Антимонопольний комітет України дозволив компанії Glusco Energy SA (Швейцарія) придбати понад 50% акцій Rosneft Management Company Ltd і Fargrade Ltd (обидві — Кіпр), на які були оформлені ПрАТ "ЛІНІК" (Лисичанський НПЗ, Луганська обл.) і мережа автозаправних станцій компанії "Роснефть" (РФ) в Україні. Так компанія "Роснефть" через афільовані структури продає свою мережу автозаправних станцій (АЗС) в Україні швейцарській компанії Glusco Energy S.A.

У 2015 році російський оператор нафтопродуктів «Транснефть» заявила про продаж «ПрикарпадЗахідтрансу». Зараз власником української фірми вказана швейцарська фірма «ITC Industry Trading Company SA» німця Анатолія Шефера, який пов'язаний з угрупуванням Віктора Медведчука.

У «ITC» десятирічний контракт на поставку дизеля від «Роснєфті» на суму до $50 млрд., який не передбачає поставок палива в Україну від когось іншого, крім російської держкомпанії Ігоря Сєчіна. Останній – давній товариш Владіміра Путіна, кума згаданого Медведчука.

Продажі палива з труби вже в самій Україні контролює група «Proton Energy» Ніссана Моісєєва, який також пов'язаний з Медведчуком. Його компанія ТОВ «Глуско Україна» стала одним з найбільших імпортерів скрапленого газу з Росії.

Відомо, що мережа АЗС компанії «Роснефть», які працюють в Україні під торгівельними марками «Formula», «ТНК», «Золотий гепард», «Смайл», «Роснефть», належать ТОВ «Восток» (ЄДРПО 24812228; засновники: компанія «Роснефть менеджмент компані лімітед» та компанія «Фаргрейд лімітед»).

Компанія «Роснефть», девіз якої «Все на благо РОССИИ», на території України здійснює господарську діяльність також через інші афільовані структури, зокрема ТОВ «РН Комерс», Лисичанський НПЗ – ПрАТ «Линик», ПП «ТНК-Україна», ТОВ «РН-Карта Україна», ТОВ «ТНК – Індастріз Україна», ТОВ «АПЗК», ПП «Фреш Лайн», які мають заборгованість за зобов’язаннями зі сплати податків до бюджету.

За даними в системі розкриття інформації Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, на початок цього року власником ПрАТ "ЛІНІК" усе ще залишалася Rosneft Management Company Limited.

Таким чином маємо всі підстави вважати, що керівництво російської державної компанії «РОСНАФТА» і впроваджувана нею політика передбачає підтримку сепаратистських рухів та незаконних збройних формувань на території так званої «Луганської народної республіки», що свідчить про наявність реальної загрози національній безпеці України та сприяння терористичній діяльності «ЛНР». 

 

Автор:

Марко Неясит

18.05.2020