Російський бізнес - тютюн

Попри коронавірус, не варто забувати про російський вірус, який не тільки паразитує на Сході України, а й шириться по всій державі. Економіка була й залишається одним з основних важелів впливу Кремля на пострадянському просторі, і Україна — не виняток. Попри санкції та тиск активістів, російський бізнес мімікрує, зазнає збитків, але не поспішає повністю згортати свою діяльність в Україні. Ми розпочинаємо цикл публікацій про російський бізнес в Україні. Третій матеріал — ТОВ "Торгова компанія "Мегаполіс-Україна”.

Серед торгових гігантів України, за якими тягнеться не просто російський слід, а й слід Федеральної служби безпеки РФ, є ТОВ "Торгова компанія "Мегаполіс-Україна”, яка у травні 2016 року здійснила ребрендинг і тепер називається ТОВ "Тедіс-Україна".

ТОВ "Тедіс-Україна" — монополіст дистрибуції тютюнової продукції в Україні, контролюється офшорною компанією MEGAPOLIS UKRAINE INVESTMENT LIMITED (та ще п’ятьма кіпрськими компаніями з незначним пакетом корпоративних прав), яка, в свою чергу, належить двом офшорним компаніям:

1) MEGAPOLIS HOLDINGS (OVERSEAS) LIMITED — 50,02%, контролюється російськими власниками Ігорем Кісаєвим та Сергієм Кациєвим (власники російського заводу стрілецького, протитанкового та протиповітряного озброєння ім. Дегтярьова («ВАТ «ЗіД»). Російський завод ім. В. А. Дегтярьова на сьогодні озброює терористів на сході нашої держави, а також окупантів в Криму, виготовляє стрілецьку зброю, протипіхотні автоматичні гранатомети, гранатометні комплекси, протитанкові комплекси, ракетні комплекси;

2) LIDERTANO HOLDINGS LTD — 49,98%, контролюється Борисом Кауфманом — особою, яку небезпідставно пов’язують з бізнесом В. Януковича. Операційну діяльність ТОВ "Тедіс-Україна" контролює Борис Кауфман, річний товарообіг якої оцінюється в 40 млрд грн.

Ігор Кісаєв також є засновником некомерційного фонду «Моноліт», що призначений для підтримки соціальних програм як діючим співробітникам, так і ветеранам ФСБ РФ. Простежується зв'язок між діяльністю цього фонду та фінансуванням інструкторів, які беруть участь у терористичній діяльності на Сході України та в анексованому Криму як військові консультанти, радники найманців-терористів «ЛНР» та «ДНР».

Діяльністю лише у військовій сфері Кісаєв не обмежується. Він також є «тютюновим королем» на території РФ. Вказана особа є засновником і власником численних компаній, до яких також належить і ТК «Мегаполіс» (РФ). На сьогодні ТК «Мегаполіс», контролює 70% продажу тютюнової продукції  на внутрішньому ринку Росії. Підприємства-інвестори, що належать Кісаєву, придбали компанії «Поділля-тютюн» та ТОВ «Вест-Тобакко-Групп» (ВТГ), яка отримала назву ТОВ "Тедіс-Україна".

Основне підприємство ТОВ "Тедіс-Україна" зареєстроване в м. Тернопіль по вул. Д. Лук’яновича. Керівником підприємства є Багдасарян Л. Е, за деякими даними — громадянин РФ.

Є підстави вважати, що дозвіл на інтервенцію до тютюнового ринку України та його монополізацію надав безпосередньо Віктор Янукович, який особисто, через афілійовані структури, що наближені до бізнесмена Бориса Кауфмана, має 49% статутного фонду в ТОВ "Тедіс-Україна". Не виключено, що одним з напрямів діяльності вказаної структури є фінансова підтримка терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР».

ТОВ "Тедіс-Україна" на даний час фактично займає монопольне положення на українському ринку з продажу цигарок. Вказана компанія викупає за довгостроковими контрактами фактично весь товар, що виробляється в Україні «Великою четвіркою» тютюнових компаній: British American Tobacco, Japan Tobacco Inc, Imperial Tobacco Group і Philip Morris, та надалі реалізує їх великому і дрібному рітейлу, забираючи собі більшу частину маржинального прибутку цього ринку. Дана тютюнова монополія була створена за участі колишнього президента України Віктора Януковича в партнерстві з російським ФСБ.

ТОВ "Тедіс-Україна", що є 100% монополістом з оптових продажів сигарет, щорічно здійснює продаж сигарет на загальну суму понад 40 млрд грн, з них близько 20 млрд грн за готівку, які не відображаються в бухгалтерському обліку.

Таким чином керівництво ТОВ "Тедіс-Україна" організувало злочинну схему, при якій 50% роздрібних продажів знаходяться «в тіні», що призводить до значних втрат бюджету України у вигляді недоотримання коштів від податків та зборів.

Вказана схема легалізації та розкрадання коштів щорічно забезпечує виведення «в тінь» товарних операцій на суму близько 20 млрд грн та завдає збитки державному бюджету в сумі понад 300 млн грн. Указані необліковані кошти незаконно використовуються через мережу фіктивних суб’єктів підприємницької діяльності для подальшого функціонування злочинної схеми, та особистого збагачення її організаторів.

Зазначені дії керівництва ТОВ "Тедіс-Україна" містять ознаки скоєння правопорушень, передбачених статтями 205, 209, 191, 366 Кримінального кодексу України.

Крім того, дивною є позиція службових осіб Антимонопольного комітету України, які до 1 жовтня 2015 року з незрозумілих причин ігнорували сигнали суспільства та "не помічали" монополізації цілого сегменту ринку, надаючи тим самим можливість  ТОВ "Тедіс-Україна" вибудовувати та забезпечувати функціонування злочинних схем «тіньового сектору економіки».

У грудні 2016 року під тиском громадськості Антимонопольний комітет визнав російську компанію "Тедіс-Україна" монополістом і оштрафував на 431 млн грн, до справи приєдналися правоохоронні органи, банківські рахунки та склади компанії були заблоковані. Після завершення перевірки ТОВ "Тедіс-Україна" вже перерахувала до державного бюджету 300 млн грн штрафу.

Попри все, Антимонопольний комітет України бореться з тютюновою монополією від випадку до випадку, залежно від політичної ситуації в країні, хоча повинен виносити рішення щодо кожного випадку зловживань за всі роки діяльності "Тедіс-Україна" ("Мегаполіс Україна").

Справжній скандал навколо компанії "Тедіс-Україна" спалахнув наприкінці березня 2017 року. Відтак, 31 березня генпрокурор Юрій Луценко повідомив про обшуки у "Тедіс-Україна", а вже 3 квітня суд заарештував корпоративні права компанії й заборонив засновникам, працівникам "Тедіс-Україна" розпоряджатися ними будь-яким чином. За два дні суд також заарештував кошти на розрахунковому рахунку в столичній філії “ПриватБанку”. 12 квітня скандальний Печерський суд зобов’язав повернути конфісковані тютюнові вироби компанії. Це був прецедент — рішення Печерського суду на користь фізичної особи №757/2399/17-ц від 11.04.17, яким визначено антиконкурентні узгоджені дії компаній ВАТ «Прилуки» та "Імперіал Табакко Продакшн Україна". Інакше кажучи, звичайний громадянин зміг у суді довести, що існує картельна змова виробників цигарок в Україні.

Після позачергових парламентських та президентських виборів 2019 року,  компанія Бориса Кауфмана відсудила право концентрації, яке хотів скасувати Антимонопольний комітет. Про це йдеться в рішенні Верховного суду від 12 грудня того ж року. Цим рішенням регулятор скасував власні дозволи "Тедіс-Україна" на концентрацію, видані у 2011 році. Верховний суд погодився з доказами "Тедіс-Україна" про те, що оспорюване рішення АМКУ є протиправним, прийнятим при неправильному застосуванні норм закону про захист економічної конкуренції та без доказів підстав для скасування власних рішень від 2011 року.

Чинна влада України не тільки контролює антимонопольну діяльність компаній в Україні, а й дає можливість безперешкодно працювати російським спецслужбам в Україні та допомагає озброювати терористів на сході нашої держави, спонсоруючи виготовлення стрілецької зброї, протипіхотних автоматичних гранатометів, гранатометних комплексів, протитанкових та ракетних комплексів.

 

Автор:

Марко Неясит

01.06.2020