Повстанський Вертеп: у Сумах - Путін, у Львові - Сталін

Суми

Різдво сімейне свято, яке завжди очікують у кожній українській родині воно приносить радість та щастя.

З року в рік прихильники та члени громадської організації "Молодіжний Націоналістичний Конгрес.Суми" в переддень Різдва, 6 січня пам'ятають та шанують традиції, ходять вертепом, дарують радість людям. Цьогоріч вертеп був незвичайним, повчальним, бо Іродом був завуальований Путін, незважаючи ні на що, зло завжди відплачується за свої вчинки: "Ніщо в цьому світі так просто не минає, і над кожним катюгою меч долі звисає", — так про нього говорить Чорт.

"Нас дуже чекали удома. Сім'ї об'єднувалися і запрошували нас до себе і радо нас вітали оплесками.
Було навіть таке, що ми спускалися з третього поверху, а жителі нижніх поверхів вже чекали нас і не випускали нас поки ми не принесемо свято й вість про народження Бога до їхньої хати і шляху не було ми несли благую вість. Люди не очікували такого театралізованого дійства з піснями, тому захоплювалися нами.
Для мене вертепування нині невід'ємна частина зимових свят, тим паче в колі вірних друзів з МНК", —  говорить жидівка вертепу Кароліна.
Головне пам'ятати та шанувати українські традиції та бачити проблеми сьогодення. Радість та вдячність людей, найкраща плата!

"Бог народився це треба всім знати, кого породила українська мати! "

IMG_3745.JPG Дизайн без назви (2).png

Львів

"Голод, холод і руїна, а в них в серці - Україна". Вже традиційно з 2009 року Різдвяні свята у Львові мають свою особливість. Запитаєте яку?

Відповідь проста — незвичний вертеп, що впродовж двох днів гуляє центром міста і дивує усіх своєю постановкою. Творці цього сценарію, натхненні багатою історією українського народу безперечно змінять ваші уявлення про традиційний біблійний вертеп.

Що ж такою незвичайного у ньому?

Повстанський вертеп вже сама назва готує глядача до нової історії народження Хреста. Така історія виникла під впливом багатовікових сподівань українців, які вважали що з приходом на світ Спасителя, з'явиться і нова Україна - вільна, сильна і незалежна. Кожен персонаж цієї історії є відповідником біблійного в очах нашої нації. Так, наприклад, відповідником злому царю Іроду є Сталін - страшний ворог нашого народу, що роками намагався нас знищити. Не менш цікавим є і чорт, який висвітлився в образі НКВДиста.

— "Надзвичайно приємно було дивитися на захоплені очі глядачів і слухати схвальні відгуки, адже відіграти такий вертеп є нелегкою справою, бо він несе в собі дві цілі - сповістити радісну новину світу і водночас нагадати про історію українського народу, сповненню боротьбою за єдину мету, що об'єднувала, об'єднує і буде об'єднувати українців", — розповідає організатор Анастасія Іванівна.

— "Роль ката, Сталіна, і цей вертеп стали чимось новим для мене на Різдво. Незважаючи на те, що я повсякчас злизувати свої вуса, приємно було дарувати людям свої емоції, а у відповідь отримувати усмішки", — ділиться своїми враженнями актор Дмитро Карий.

32793627628_19e3cbbc07_o.jpg Дизайн без назви (1).png

Тернопіль

Вже другий рік поспіль у Тернополі проводиться незвичний вертеп. Особливістю є те, що дійовими особами є історичні персонажі: повстанці, зв'язкові, НКВДисти, Сталін. Учасники виконують давні повстанські колядки, які ще збереглись до наших днів. Сценарій оригінальний, написаний учасниками Молодіжного Націоналістичного Конгресу.

—"Вертеп є символічним, оскільки ним ми прагнемо показати боротьбу добра і зла на прикладі подій у ХХ ст., коли український народ боровся за визволення України та протистояв тоталітарному сталінському режиму", —  розповідає зв'язкова вертепу, Оксана Семенець

Тернополяни та гості міста мають можливість подивитись на це незвичне дійство на Театральній площі з 8 по 19 січня. 

49596111_286504908887602_4760985094590562304_n.jpg