На що насправді бере державні кошти Студреспубліка?

Цьогорічна “Студреспубліка” в чергове відзначилася. 23-26 серпня 2019 року у Херсонській області проходив фінал “Студентської республіки”. Представники МНК здійснили моніторинг заходу в рамках повноважень, закріплених договором Міністерства молоді та спорту з ВМГО “Студреспубліка” і виявили ряд обурвливих фактів та порушень. 

На заході лекторами були такі одіозні проросійські персонажі, як Руслан Коцаба та Євгенія Більченко.

Коцаба закликав бойкотувати мобілізацію до лав ЗСУ у 2015 році  та притягався за це до кримінальної відповідальності. Публічно називає російську агресію на сході України “громадянською війною”, що відповідає ключовим тезам російської пропаганди. Бере активну участь в створенні антиукраїнської пропаганди (станом на зараз — на проросійському телеканалі NewsOne). Неодноразово помічений лектором на заходах “Студреспубліки”, а у 2017 році це стало однією з причин перегляду надання фінансування ВМГО “Студентська республіка”. 

Євгенія Більченко — одіозна поетеса, яка переконана: в Україні після подій Революції Гідності утворився тоталітарний режим, а до влади прийшли “олігархи та нацисти”. Вважає “рагулізацією” закон про мовні квоти та прояви українського патріотизму. Називає російсько-українську війну “громадянською”, а також звинувачує діячів ОУН-УПА в Голокості. Регулярно відвідує РФ (детальна інформація про неї на Миротворці).

Ряд інших спікерів вели лекції російською мовою, а голова Студреспубліки Павло Вікнянський агітував за власну партію “Республіка”. Між іншим Вікнянський публічно декларує проросійські погляди та ретранслює тези російської пропаганди про “громадянську війну”, фанатіє від радянського союзу та перечить політиці держави в сфері національної пам’яті, організовує заходи, на яких “експерти” виступають проти декомунізації та відновлення історичної правди.

На території заходу поширювали пиво (ніби від спонсорів) та кальян, який могли взяти в користування учасники. Крім того, частина учасників майже весь час вживали алкогольні напої та не відвідували елементи програми заходу. Це явно не входить в пріоритети молодіжної політики та не схоже на виховання здорової молоді. 

Після другого дня моніторингу члена МНК було виведено із території проведення Студреспубліки під приводом того, що це “приватна” власність, чим організатори скоїли грубе порушення договору із Міністерством, яке виділило 340 тис. грн. на проведення даного заходу. Очевидно, що це пов’язано із тим, що член МНК фіксував порушення. В решті, при останній спробі потрапити на територію проведення Студреспубліки, член МНК почув звинувачення в нацизмі від Павла Вікнянського.

Варто нагадати, що громадськість вже не вперше викриває проросійських спікерів та  порушення законодавства на заходах “Студреспубліки”. Так, у 2017 році організацію було позбавлено державного фінансування проектів за результатами незалежного громадського моніторингу. А в грудні 2018 року ми також виявили подібні факти, оприлюднення яких зекономило близько 100 тис. грн. бюджетних коштів.

Заходи подібного типу не тільки не відповідають вимогам  до всеукраїнських проектів, які фінансуються Міністерством молоді та спорту України та пріорітетам молодіжної політики України, а й загрожують національній безпеці держави, бо є інструментом для поширення тез кремлівської пропаганди та популяризації діячів з українофобською позицією серед молоді. Найцинічніше, що здійснюється це за державний кошт.  

Ми направили відповідне звернення до Міністерства культури, молоді і спорту України з вимогою вжити відповідних заходів для скасування фінансування “Міжнародної програми “Студентська республіка” 2019 та подібних проектів у цьому році та недопущення підтримки подібних проектів у майбутньому.

Студреспубліка — не єдина ватна організація, яка виїдає державні кошти. Готуємо викриття ще ряду цікавих організацій. Готовий допомогти?

Долучись як волонтер, пиши в приватні повідомлення сторінки МНК у FB 

Або підтримай фінансово: 

26008052635956 ГО “МНК”, чи на картку Приватбанку: 4149 4390 0363 6085 (Фаріон Соломія)