Леся Українка - сила у словах

25 лютого 1871 року народилася Лариса Косач.

Коли люди говорять про Лесю Українку, вони обмежуються шкільними кліше радянського походження, які не показують справжню постать поетеси. На даний момент історики та мовознавці борються з образом “бідної” Лесі у фінансовому та фізичному плані .

Але, якщо подивитися на походження Лесі: батько - Петро Антонович Косач -   це людина прогресивних поглядів та юрист за освітою також був достатньо заможною людиною. Мати - відома українська письменниця Олена Пчілка (Косач Ольга Петрівна) походила із родини Драгоманових , людина високоосвічена , активна,  була досить авторитарною особистістю. 

Олена Пчілка – це перша жінка націоналістка в нашому  культурологічному просторі, яка казала, що проблема українців тільки в одному – у нестачі націоналізму. Кажуть, що їй і досі не можуть пробачити її геніальності, самодостатності, впертості та її націоналізму і, звісно ж, що вона це передавала своїй доньці.  Мати надала чудову домашню освіту своїм дітям, тому що на той час української школи не було.

У тринадцятирічному віці Лариса обрала собі псевдонім Українка, є дві версії його виникнення .

Перша: коли до Львівської газети “Зоря” подавався  вірш “Конвалія” (до речі, Леся дуже любила квіти і природу загалом) то її псевдонім мав засвідчити те, що це пише людина з великої України. Насправді, тоді Галичина змагалася із великою Україною у своїй політичній і літературній готовності і якщо політично Галичина була попереду, то літературно зовсім ні (якщо не брати до уваги Івана Франка). Друга версія: цей псевдонім міг виникнути під впливом дядька Михайла Драгоманова, який часом любив підписувати свої роботи, як Українець.

      У вісімнадцятирічному віці Леся Українка пропонувала своєму братові Михайлові  проект перекладу іноземних творів. Основні автори: Байрон, Беренс, Гард , Борже, Гете, Гейне,  Дікен, Леопарді, Міцкевич, Шекспір, Лермонтов, Сервантес, Петрарка.

    У дев’ятнадцять років для своїх молодших сестер, вона написала  підручник історії стародавнього світу, який на той час і досі залишається одним з найкращих. 

Поетеса мала можливість лікуватися на кращих світових курортах Єгипету, Греції та Грузії .

 Мало хто знає, але Леся Українка ввела у  нашу мову такі слова як : “напровесні” та “промінь”. І якщо перше ще можна зрозуміти, як літературний неологізм, то друге це уже навіть науковий термін. Дивно, адже нам зараз ці слова здаються цілком звичними і в повсякденному мовленні  ми однозначно віддамо перевагу слову “промінь”, аніж його історичному попереднику “луч”.

Леся Українка жінкою із сильним характером. Жага перемогти хворобу переплелось у Лесі з бажанням звільнити українців із рабства власної думки. У її творах знайшли своє місце потреби духовного об'єднання з метою визволення країни.

 

Що ж браття мовчите? Чи втішені собою,

Що вже й докори сі вас не проймуть?

Чи так задавлені неволею, журбою?

Чи, може, маєте яку яснішу путь?..

 

Автор:

Анна Годзінець

25.02.2020