Курс Вільних Людей - 2020

Які є інструменти впливу громадянського суспільства на дії влади

Вже традиційно восени “Молодіжний Націоналістичний Конгрес” організовує освітній семінар для молоді “Курс Вільних Людей”.

Цьогоріч, тематикою семінарів стала громадська активність. Останні події в країні чітко показали нам, наскільки важлива швидка та рішуча реакція громадянського суспільства на дії влади. Історично склалося так, що суспільство будь-яке своє схвалення або невдоволення щодо рішень влади демонструвало виходом на центральну площу та оголошенням своїх вимог.

Впродовж століть, використовуючи різноманітні методи боротьби: від збройної боротьби, атентатів та експропріацій УВО-ОУН до мирних акцій — українці виборювали собі право на життя у своїй, незалежній державі.

Громадські акції завжди були й залишаються інструментом впливу громадян на дії влади та рушієм до змін в країні.

"Семінар "Курс Вільних Людей" актуально відвідати кожній молодій людині, яка хоче мати необхідну базу знань та навичок для того, щоб розуміти  функціонування органів державної влади й інструменти взаємодії з ними."

Василь, керівник проєкту

 

Програма семінару поєднювала у собі теоретичну та практичну частину, тож учасники семінару мали змогу почути гутірки на такі теми:

  • Історія громадсько-політичних акцій 50-90 рр. ХХст ;
  • Останні гібридні дії Росії проти України;
  • Організація громадсько-політичних акцій;
  • Безпека активіста;
  • Екстрена валізка;
  • Політичні маніпуляції: як розрізнити та уникнути їх впливу;
  • Орієнтири громадського активіста через призму українського націоналізму.

Протягом двох місяців нам вдалося організувати та провести семінари у 5 містах України:

  • Тернопіль — 12-13 вересня
  • Київ — 26-27 вересня 
  • Дніпро — 10-11 жовтня
  • Івано-Франківськ— 10-11 жовтня
  • Стрий (Львівська обл.) — 31 жовтня-1 листопада

Учасниками нашого семінару стало понад 100 проактивних молодих людей: представники громадських організацій, місцеві активісти, члени студентського та шкільного самоврядування — ті люди, які вже на місцевому рівні працюють над позитивними змінами в суспільстві. Тож ми віримо, що наші учасники й надалі матимуть запал розвиватися в громадсько-політичній сфері та використовуватимуть здобуті знання задля розбудови нашої країни.

 

Своїми враженнями поділилися учасники “Курсу Вільних Людей 2020”:

“Кожен свідомий українець повинен знати і орієнтуватися в тому, що відбувається в його країні. Свавілля влади, переслідування активістів, корупція, прояви капітуляції та російська пропаганда — це лиш маленька частина проблем, які існують в наш час. Подолати їх зможемо тоді, коли активно відстоюватимемо свою позицію, будучи добре обізнаним.

Я дякую всім, хто долучився до організації цьогорічного КВЛу, всім хто став його частиною!”

Наталя, м.Стрий

 

“Вперше був на КВЛ і взагалі подібних заходах від МНК. Усі теми були для мене цілком новими й кожна захоплювала по-своєму. Після курсу захопився ідеєю стати більш активним в громадському житті свого міста. 

Тут з'явилися нові знайомства та приємні спогади про теплу атмосферу. Вона панувала під час гутірок і кава-брейків. Хочеться повторити курс ще!”

Максим, м.Київ


 

"Пам'ятай, що Україна покликана до творення нового життя і тому працюй для її могутности й розвитку."

2020-09-27-112718004.jpg

Автор:

Дарина Панчишин

19.11.2020