Хто визволиться сам — той буде вільний!

Деколонізація на часі?

Деколонізація — складний і глобальний процес очищення від наслідків впливів імперій. Він охоплює всі сфери життя та знищення рабської ментальності. Фізично Україна вже не колонія, проте зараз Кремль все ще хоче впливати на державотворчі процеси України. Поширює такий наратив, як "адін народ", переписує історію на свій лад, проводить масштабну гібридну війну. 

 

    Деколонізуючи Україну, ми руйнуємо плани Росії на наші землі. Колонізація українських земель тривала ще з XVIII ст. Російська імперія у XX ст. знайшла втілення у СРСР, а в XXI — у Російській Федерації. Змінюючи форми, за своєю суттю ці держави, як і їхні ставлення до України, завжди залишалися незмінними. Для всіх втілень влади Кремля Україна є каменем спотикання у втіленні імперських амбіцій. Також варто пам’ятати, що Росія не є монополістом в цій справі. Існувала також Австро-Угорська імперія та Польща, в складі яких була Україна, але ця проблема не стоїть так гостро, як з Росією.

 

Що охоплює деколонізація?

Напрямки дії для позбавлення імперського спадку є широкими. В першу чергу, вони стосуються не матеріального (пам’ятників, назв вулиць тощо), а складнішого рабської ментальності, яку нав’язували століттями. Серед основних завдань:

  1. Спростування нав'язаної нам історії та руйнування імперських міфів.
  2. Знищення комплексу меншовартості та наслідків колонізації в головах українців.
  3. Усунення всіх імперіалістичних назв із картографічних об’єктів та усунення архітектурних пам’яток, що прославляють імперське минуле.
  4. Увіковічення справжніх українських героїв та митців шляхом перейменування вулиць і встановлення пам’ятників.
  5. Протистояння інформаційній війні наступниці Московської імперії — Росії.

 

Деколонізація українських земель не є для нас чимось чужим чи незвичним. Вона розпочалася ще на початку XX століття проголошенням української незалежності, відновилася продовжилася після її відновлення 1991 році та триває досі. Неможливо швидко, і безболісно викорінити понад 6 століття співіснування з Московською імперією з усіх сфер життя українців. Проте це є життєво необхідним для України.

Поховайте_та_вставайте,_Кайдани_порвіте_І_вражою_злою_кров’ю_Волю (2).png

Як просувається деколонізація зараз та яка роль МНК в цьому?

МНК вже не перший рік займається питанням декомунізації, проте останнім часом гостро постала проблема російських наративів, які беруть свій початок ще з імперських часів. Ця тема не має такого ажіотажу, як декомунізація у 2015 році, проте вона є не менш болючою. Саме тому ми створили громадську ініціативу “Деколонізація України”.

 

Громадська ініціатива "Деколонізація України" — це спільна дія української спільноти, спрямована на очищення від залишків імперіалізму та відновлення історичної справедливості України. Нашою місією є розірвання всіх зв'язків із колоніальним минулим та позбавлення імперського впливу. Ми хочемо виховувати нове покоління на основі національної ідентичності. Прагнемо об'єднання українського народу навколо правдивого історичного минулого заради успішного майбутнього. Детальніше про ініціативу.

 

Перші кроки вже зроблено. Тема отримала свій відгук у суспільства, тож ми на правильному шляху. Вже скоро ми проведемо зустрічі у Києві, Одесі та Тернополі, де розкриємо тему деколонізації, як на вседержавному, так і місцевому рівні. Перша зустріч відбудеться вже 27 жовтня в Києві. Головним гостем буде історик Володимир В’ятрович, який досліджував цю проблему і зараз також активно її просуває. Запрошуємо всіх охочих! Подія: https://fb.me/e/15vMEfFIa

 

Кожен із нас може чинити протидію колоніальній спадщині. В першу чергу це протидіяти культурній колонізації та розвінчувати нав’язані міфи й наративи серед свого оточення. А також кожен може долучитися до ініціативи написавши на сторінку Деколонізації України в соцмережах. Разом ми позбудемося імперського сміття швидше.

 

Поховайте та вставайте,

Кайдани порвіте

І вражою злою кров’ю

Волю окропіте.

 

#Гібридна війна #Деколонізація

Автор:

Уляна Кирилів

23.10.2021