Яким чином кожен з нас може допомогти виборам відбутись чесними та прозорими?

Із настанням виборчого періоду політичні гравці активізовують усі можливі механізми для перемоги. Не є виключенням і застосування брудних технологій, які значно можуть підвищити шанси для перемоги. Завдання держави та громадян – зробити так, щоб вибори були максимально чесними та прозорими.

Конституція декларує Україну як правову державу, саме тому і в питаннях виборчого процесу існує верховенство закону. Будь-яке правопорушення повинне бути покаране. За недотримання уставленого порядку існує адміністративна та кримінальна відповідальність.

Якщо ваші права порушуються і вирішити самостійно це питання ви ніяк не можете, то необхідно безпосередньо звертатись в правоохоронні органи. МВС відіграє значну роль у дотриманні порядку під час всього періоду виборів. Їхня діяльність має вагомий вплив на кінцевий результат голосування.

Існує декілька форм незаконного впливу на виборців. З них слід виділити найбільш розповсюджені:

  • Підкуп грішми, товарами чи наданням різного роду послуг.
  • Тиск на працівників державних інституцій та підприємств. Це здебільшого використовують політичні сили, які тримають владу на даний момент та мають на меті переобратись.
  • Маніпулятивні заклики крізь призму релігії. Мова йде про священників, до яких приходять віряни на службу. Сюди можна віднести підривну діяльність московського патріархату, який агітував за проросійських представників політикуму.

Верховна рада цього скликання посилила відповідальність за неправомірні дії у вигляді підкупу. Відтепер притягнути до відповідальності можуть не лише того, хто давав гроші за “правильний” голос, але й того, хто його приймав. В залежності від обставин виборець може бути оштрафований на суму від 1700 до 5100 грн, виправними роботами строком на 2 роки або обмеженням волі на такий же період. Людина, яка займалась підкупом може отримати 3 роки обмеження або позбавлення волі.

Кримінальні клани, які співпрацюють з політичними силами використовують насильство, шантаж, погрози. Найкращий спосіб протистояти цьому – це максимальний розголос. Не слід піддаватись на цей тиск та звертатись у ЗМІ, поширювати інформацію в соціальних мережах. Максимальне привертання уваги громадян до цієї проблеми не дасть можливості вчинити щодо вас якісь дії, адже винуватців буде знайти не важко. Вони також переживають за себе, як і ви.

vibori_war.jpg

Важливу роль відіграє психологічний чинник. Свідомістю виборців намагаються маніпулювати у всіх можливих проявах. Справжні політичні акули вміло підбирають слова та гасла, які сильно впливають на емоційну складову. На жаль, важко довести та правильно класифікувати такий вид впливу. Єдина можливість протистояти цьому – це аналіз багатьох точок зору, перевірка на вірогідність фактів. Освіта є запорукою того, що ви не попадетесь на гачок чергового популізму та брехні.

Яким чином кожен з нас може допомогти виборам відбутись чесними та прозорими?

  • Зголоситись бути спостерігачем. Ви можете це зробити ставши представником від політичної партії або громадської організації. Зазвичай це дозволяє зменшити ризики зміни результатів голосів на дільниці.
  • Бути безпосередньо членом виборчої комісії.
  • Брати участь в опитуванні людей за кого вони віддали свій голос. Це роблять соціологічні групи для того, щоб зрозуміти приблизний результат перед офіційним оголошенням. Також це не дозволить внести серйозні зміни у дані, які записані в протоколах.

Громадяни в Україні мають значну кількість механізмів для відстоювання свого виборчого права, але головне – це небайдужість. Саме вона дасть нам можливість жити гідно в своїй державі!

До президентських та парламентських виборів активісти Молодіжного Націоналістичного Конгресу реалізуватимуть громадську кампанію #ВільнийВибір, у рамках якої слідкуватимуть за проведенням чесних та прозорих виборів, без фальсифікацій та тиску.


Рекомендуємо ознайомитись з навчальним посібником для членів дільничних
виборчих комісій з виборів Президента України на чергових виборах Президента України
31 березня 2019 року тут

(або завантажити за посиланням нижче)

Screenshot_2.png Icon Завантажити посібник (38,3 Мб)

#МолодьГолосує #ВільнийВибір