Герої — хто вони?

Великі індивідуальності й герої, хоч мертві, впливають своїми чинами і діями та заповітами на формування суспільного життя багато більше чим живучі мірноти й самолюби.

Дмитро Мирон „Орлик"

 

 

 

    Хто вони, люди які безстрашно боронили Україну протягом віків: боролись в підпіллі та публічно виголошували незалежність нашої Держави, без вагань здійснювали атентати та всі свої вчинки присвячували на благо української Справи. Хто ці люди, ми пам'ятаємо їхні імена, знаємо щось про їхні подвиги, та чи є вони прикладом наслідування для теперішнього покоління?

В сучасному світі слово “герой” повинне викликати у молоді асоціації не з голлівудськими акторами та вигаданими супергероями з кінофільмів, а без будь-яких сумнів, асоціюватись з борцями за волю України.

 

Щороку, 23 травня, українці відзначають День Героїв. В цей день вшановують героїчний чин борців за волю України, передусім, лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, опришків, українських січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН.

Це свято має свою історію, адже відзначають його вже понад 70 років поспіль, до здобуття Україною незалежності свято відзначали підпільно, а з 1991 року воно почало набувати ширкого розголосу. Ще у суворі роки німецької окупації, у час протибільшовицької збройної боротьби, українці на чолі з ОУН вшановували пам'ять Героїв. У 1941 році Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив відзначити 23 травня як День Героїв. Свято було приурочене до сумного дня 23 травня 1938 року, коли в Роттердамі було вбито організатора українського націоналістичного руху, засновника та першого Провідника УВО та ОУН полковника Євгена Коновальця, також саме у травні пішли з життя «кращі сини України XX століття»:

  • З травня 1924 року – головний ідеолог державної самостійності України початку XX століття, один із співавторів ідейних засад українського націоналізму Микола Міхновський (родом з Полтавщини);

  • 25 травня 1926 року в Парижі від кулі більшовицького агента загинув головний провідник української національно-визвольної боротьби 1917-21 років Симон Петлюра (родом з Полтави);

Цей день покликаний нагадати нам про українських діячів, лицарів, вояків, волонтерів та сучасних борців за незалежність нашої держави, відданих ідеї українського націоналізму. Герої — це не ті, хто на кожному кроці кричить про свої добрі справи, не ті хто намагається заробити на цьому грошей чи здобути слави. Герой  — той, хто “не завагається виконати найнебезпечнішого чину, якщо цього вимагатиме добро справи”, без вагань буде захищати свою країну, кожний день “змагатиме до поширення сили, слави, багатства й простору Української Держави”. Героєм бути не просто, потрібно щодня, щохвилини віддавати всі сили, використовувати всі можливості, кожну хвилину для добра Великої Справи.

Як виглядають українські герої, у них є супер сила чи необмежена кількість  життів? Насправді, наші українські герої — це прості люди, жінки та чоловіки, хлопці та дівчата, які не наділені суперможливостями як у кіно, проте своїми альтруїстичними справами та подвигами, безстрашними вчинками стали героями для всієї України. Це люди, які змагались за Соборну Україну у лавах:

  • Руських дружин великого князя Святослава і короля Данила

  • Козацьких полків Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Івана Виговського

  • Української Галицької Армії Мирона Тарнавського

  • Січових стрільців Дмитра Вітовського та Євгена Коновальця

  • Армії Української Народної Республіки Симона Петлюри

  • Організації Українських Націоналістів (ОУН) та Українській військовій організації (УВО)

  • Української Повстанської Армії (УПА)

  • Визвольного руху шістдесятників

  • Антибільшовицького блоку народів (АБН)

  • Активістів Небесної сотні

  • Воїнів АТО

... та у сотнях інших підпільних, військових формуваннях, повстанських та партизанських загонах, політичних партіях та громадських організаціях. День Героїв покликаний відродити в українців відважний дух минулих поколінь, які дали нашій історії яскраві приклади героїзму лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН і тисяч інших незнаних нам, що їх кості порозкидані або тайком загребані.

 

 

Пам'ятаймо тих героїв, які боронять мирне небо над нашою країною. Із святом!

#Україна #День Героїв #ОУН #УПА #націоналізм