#FreeMarkiv: 2 роки очікування, щоб розповісти правду

15 березня, в Італії відбулось десяте засідання, щодо справи нацгвардійця Віталія Марківа.

Нагадаємо,  Віталій вже 21-й місяць перебуває за ґратами,  йому інкримінують сприяння в убивстві репортера-італійця та його перекладача на Донбасі п’ять років тому. Марків завжди заперечував свою причетність до інциденту, проте цього разу мав шанс підтвердити її свідченнями протягом 5 годин. Коли його запитали, чи не втомився він відповідати, той сказав: «Ні. Я чекав цієї нагоди 2 роки».

Під час цілого засідання із підозрюваного намагались витягнути дані про товаришів, які були разом на фото із Сходу. Проте єдиною його відповіддю було:

«Ні, не можу називати службовців, бо люди виконують військовий обов’язок. Щоб вказати їх, потрібен дозвіл командування, а мене на це ніхто не уповноважував».

За прогнозами адвокатів, процес триватиме ще до травня-червня. Лише після слухання всіх свідків, ведення дебатів сторін обвинувачення та захисту можна чекати на остаточний вердикт суддів із нарадчої кімнати.

«Велику роль у процесі за стінами суду на даний момент відіграють італійські мас-медіа, які намагаються дуже емоційно висвітлювати якісь матеріали процесу, наприклад, фото зі свастикою, чи фото полоненого з мішком на голові. Хоча по-іншому просто бути не могло, оскільки його везли на закритий військовий об’єкт, який не можна бачити ворогу», — розповідає Oles Horodetskyy, який курує питання Марківа в Італії.

IMG_0840.jpg IMG_0841.jpg

Хто такий Марків й чому ми про нього говоримо?

Віталій Марків — учасник Революції гідності, боєць Національної гвардії України, добровільно вступив до її лав та проходив службу у складі батальйону оперативного призначення ім. Кульчицького. Протистояв озброєним бандам сепаратистів в околицях міста Слов’янськ, Донецької області.

У 2017 році Марків поїхав до Італії, аби навідати матір. 30 червня 2017 року в аеропорту м. Болонья поліція Італії заарештувала Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі разом із його російським колегою Андрієм Мироновим внаслідок мінометного обстрілу у травні 2014 року поблизу міста Слов'янськ. Якщо розібратися у деталях справи, стає зрозуміло, що він ніяк не міг цього зробити і справа є сфабрикованою. Це — сценарій Росії, дискредитація позитивного іміджу українських захисників в очах міжнародної спільноти. Італійці дивляться на Україну крізь призму російської пропаганди. Ось кілька аргументів:

  • Звинувачення побудовані на інтерпретації телефонної розмови, де Віталій попереджав журналістів що на цій території небезпечно знаходитись, бо там ведуться активні бойові дії;
  • Гора Карачун, де розташовувалися позиції Національної гвардії України розташовується на великій відстані від ж/д переїзду біля села Андріївки;
  • Журналіст загинув в результаті мінометного обстрілу, а станом на травень 2014 року мінометів на озброєнні Нацгвардії України дислокованих у районі Слов’янська (зокрема на г. Карачун, де був розташований підрозділ Віталія) не було. В той період у них була тільки стрілецька зброя (автомати і кулемети). Отже, він фізично не міг вбити Рокеллі;
  • Деякі джерела стверджують, що Марків віддав наказ вбити журналіста. Він не міг цього зробити, бо був рядовим солдатом і не займав ніяких військових посад.

До сьогодні немає ні одного аргументованого звинувачення проти Віталія. Італійське правосуддя не йде на контакт з українськими органами влади та відмовила у створенні спільної українсько-італійської слідчої групи. Італійська держава маніпулює хибними поняттями, що надто сильно впливає на хід справи. Італійські органи влади звинувачують Україну в бездіяльності протягом трьох років і в недостатній співпраці для розкриття обставин смерті фотографа.

Члени Молодіжного Націоналістичного Конгресу вперше 7 березня долучилися до Міжнародної акції #FreeMarkiv в Києві й надалі продовжують допомагати у зборі інформації про незаконне ув'язнення Віталія, та її поширенні.Ми хочемо якомога більше розповісти про несправедливість до українського в’язня. Ми неодноразово проводили акції протесту під італійським посольством, та писали листи до посла Італії, проте Віталій залишається досі за ґратами.

original.jpg

Пропонуємо хронологію подій за останні півроку ( Джерело: Міжнародна акція "Free Markiv"):

30 листопада
Допитали головного свідка вбивства. Вільям Рогелон - французький журналіст, який знаходився під час обстрілу поруч з Андреа Рокеллі. Свідок не зміг відповісти на запитання, з якої сторони проводився обстріл. Але він сумнівається, що це робили так звані "ДНРівці". На його думку, якщо б вони хотіли їх убити, то зробили б це ще блокпості. Журналіст запевнив, що не бачив на тому місці українських військових.
Також на початку засідання заяву зробили адвокати, що захищають державу Україна. Вони заявили, що у суду немає жодних доказів, що Марків виконував накази українського командування.


14 грудня
Під час засідання допитали свідка вбивства - Іларія Морані. Саме вона у травні 2014-го назвала Віталія "командувачем української армії", цитуючи його на умовах анонімності. Жодних прямих доказів проти обвинуваченого журналісти не мали, лише інтерпретацію телефонної розмови Віталія та Марчелло Фаучі, італійським журналістом, з яким Віталій познайомився на Майдані, в якій він попереджає про небезпеку перебування в зоні АТО.

18 січня
Вперше Віталію дали можливість висловити свою точку зору про те, що трапилось в 2014-му. Крім цього, заслухано чотирьох свідків, прослухано розмови на телефоні бійця та переглянуто фото і відео матеріали. Проведена судово-технічна експертиза матеріалів, вилучених у сім’ї вбитого Рокеллі.
 9  лютого
Народні депутати України, бойові побратими Марківа - Богдан Матківський та Андрій Антонищак повідомили, що Віталій не мав ніякого керівного статусу у своїй роті, тому не міг віддавати накази про відкриття вогню. Також вони підтвердили, що міномети на озброєнні у Збройних Силах України були, проте військовий Нацгвардії не міг користуватись мінометом. Він передавав командуванню інформацію, звідки стріляють сепаратисти, а у вищому командуванні вже вирішували, відкривати вогонь контратаки чи ні.

Нагадаємо, що Віталій Марків утримується за ґратами безпідставно. Очевидно, що вогонь вівся зі сторони агресора (Російська Федерація). Проте, не маючи доказової бази, Марківа надалі утримують за безглуздим звинуваченнями. Ми віримо, що невдовзі ця справа завершиться та наш боєць зможе повернутись додому.

9271aa1-1520413766-8178.jpg

22 березня, цієї п'ятниці,  в суді міста Павії, відбудеться 11-те засідання у справі Віталія Марківа. Під час засідання очікується продовження свідчень Віталія та початок допиту перших свідків захисту.

#FreeMarkiv