Читай українське!

Помилитися в книзі дорівнює тому, що помилитися в людині. Ми пропонуємо вам до прочитання як і сучасну цікаву літературу, так і перевірену часом.

1. “Націоналіст у добі фашизму. Львівський період Дмитра Донцова 1922-1939 рр.”, О. Зайцев

Намагаючись вийти за межі "чорно-білих" поглядів на історію націоналістичного руху, професор Українського католицького університету у Львові Олександр Зайцев у критичному начерку інтелектуальної біографії Дмитра Донцова керується тим засновком, що боротьба за незалежність України і "доба фашизму" в Європі становлять контексти, без розуміння яких годі скласти адекватне уявлення про український інтегральний націоналізм 1920-х – 1930-х років. У цих контекстах автор і розглядає причини відносного успіху "чинного націоналізму" в період між двома світовими війнами, простежує світоглядну еволюцію його головного ідеолога і міркує про міру впливу на донцовську доктрину фашистських та націонал-соціалістичних ідей і практик. Хронологічні рамки дослідження обмежено 1922–1939 роками – львівським (вістниківським) періодом діяльности Донцова, її вершинним етапом, а водночас – найважливішим відрізком інтелектуальної історії українського націоналізму.

2. “250 років фальші: російські міфи історії Криму”, С. Громенко

Анексія Криму, яка викликала найбільшу політичну кризу в Європі з часів Другої світової війни, зумовила небачений розквіт політичної міфології. 2014 року з безлічі окремих міфів і сфальсифікованих фактів на світ з’явився так званий Міф про «КримНаш», що мав на меті виправдати в очах світу агресивну політику Російської Федерації.

3. “Характерник”, В. Шкляр

У другій половині ХVІІ століття в Запорозькій Січі сталася неймовірна подія, яку зафіксовано в архівах тодішньої Московії і яку не оминув увагою жоден хроніст козаччини. Та особливих чар ця пригода набуває під пером письменника, що на основі документальних джерел творить яскраву історичну реальність з життя «лицарів списа і шаблі». Кошовий Сірко, кинувши виклик самому цареві, розпочинає велику, вкрай небезпечну гру з Москвою. І треба зробити неможливе, аби в цьому поєдинку зберегти козацьку честь і гідність матері Січі. Хто просуне голову в пащу скаженого звіра?

4. “Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР”, В. Кіпіані

Участь у русі незгідних з русифікаторською й антиукраїнською політикою, активна правозахисна позиція двічі приводили Стуса на лаву підсудних — за статтею «Антирадянська агітація і пропаганда». У цій книжці зібрано документи з шеститомної кримінальної справи, яка зберігається на полицях колишнього архіву КДБ УРСР у Києві (нині — Галузевий державний архів СБУ). Як і за що було заарештовано поета? Хто під час процесу намагався врятувати Василя Стуса, а хто зробив усе, щоб він назавжди зник за гратами політичної зони на Уралі? До матеріалів 1980 року ми додали кілька публікацій, з яких читачі дізнаються про маловідомі факти життя, ув'язнення та загибелі одного з найбільш визначних не тільки українських, а і європейських поетів ХХ століття. У книжці вміщено архівні документи зі справи Василя Стуса (протоколи обшуків, допитів, листи, статті і т. д.), фотографії, статті Вахтанга Кіпіані, а також відомих дисидентів — Василя Овсієнка, Леоніда Бородіна. Додано останні прижиттєві нотатки Стуса — «З таборового зошита», таємно передані з табору на волю. [із передмови автора]

5. “Дороговкази лідеру: думки митрополита Андрея Шептицького”, упорядники: М. Маринович, Н. Бордун, К. Ридош, В. Руденький

Події, що відбуваються на політичному й суспільному ландшафті України сьогодні, гостро вимагають докорінних змін у соціальних цінностях українців. Важливими в цьому процесі є ініціативи з популяризації відповідальної свободи, відповідальної співпраці та довіри. Соціальна діяльність митрополита Андрея Шептицького була яскравим прикладом саме такого підходу. Життєвий шлях Шептицького – це один із небагатьох позитивних українських досвідів модернізації, а його церковні, громадські та політичні ініціативи були втіленням цінностей довіри, свободи й готовності до співпраці. Книга є нагодою подивитися на життя Митрополита крізь нову призму, прислухатися до його порад, актуальних як ніколи.

6. “Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи”, С. Плохій

Ця книга є першою історією Чорнобильської катастрофи від вибуху 26 квітня 1986 року до закриття станції у грудні 2000-го. Чим для України був Чорнобиль? Національною трагедією, величезною психологічною травмою, важкою ношею для економіки. Чорнобиль вибухнув не тільки через помилки персоналу, нехтування правилами безпеки і проблемами з конструкцією реактора, але також через Радянську систему, яка обгородила ядерну енергетику завісою секретності. Система не дозволяла поширювати інформацію про попередні аварії навіть серед фахівців. Це зробило нову масштабну аварію неминучою. Сьогодні реактори чорнобильського типу вже не будують, але авторитарні режими, які тримають повний контроль над інформацією, усе ще існують. Нам є чим поділитися зі світом стосовно досвіду Чорнобиля, але є над чим задуматися і самим.

7. Загублене царство. Історія «Русского мира» з 1470 року до сьогодні

Нова книжка С. Плохія стала відгуком професійного історика, одного із ведучих спеціалістів в галузі історіографії та історії Східної Європи, на російсько-український конфлікт, що розгорівся 2014 року.
Детально розглядаючи історію українського та російського народів, автор доводить, що коріння цього конфлікту заховано в самому процесі становлення Росії як держави. Та й саме піднесення як російської держави, так і російської нації, її великодержавний статус — все це трималося на Україні, якій треба було бути окремою, але невіддільною частиною Росії. Багато хто в Кремлі та за його межами у виході України з-під впливу Росії побачив атаку на саму Росію.

Автор:

Оксана Дацків

17.09.2019