Абсурдні жертви чи вічні герої?

ПАМ'ЯТІ ТРИДЦЯТИ

На Аскольдовій могилі

Поховали їх —

Тридцять мучнів українців,

Славних, молодих…

На Аскольдовій могилі

Український цвіт! —

По кривавій по дорозі

Нам іти у світ.

Павло Тичина

Сьогодні, 29 січня - в День пам'яті Героїв Крут, поговоримо про відвагу українських воїнів, які зробили значний внесок в історію нашої держави.

То хто ж такі Герої Крут? Чому їх називають “абсурдними жертвами”?  Що це за бій сторічної давності? І чому ми можемо проводити парарелі із Революцією Гідності та звільненням Донецького аеропорту, а саме з кіборгами?

1918 рік. Українська Народна Республіка проголосила Незалежність. Армія Муравйова рушила на Київ.

«Камня на камне не оставлю от Киева. Жителей не жалеть. Всех перестреляем и перережем».

М. Муравйов

-командир загонів Червоної гвардії

Уряд УНР звернувся до Європи по військову допомогу. Єдності не було ні у владі, ні у народі. Армія не справилась б із поставленим завданням: в той час Січові Стрільці під командуванням Євгена Коновальця придушували повстання більшовиків в Києві, інша частина армії вела бої з більшовикам під Одесю. Захищати Київ 29 січня біля залізничної станції Крути пішли курсанти військової школи і частково регулярна армія - вони стали в бій на захист Української Народної Республіки супроти 6-тисячного підрозділу російської Червоної гвардії.

pasted image 0.png

Вороги мали перевагу в живій силі, і хлопці розуміли, що боротьба буде складною. По цій причині іноді помилково вважають, що Герої Крут -  це “абсурдні жертви”, які померли, знаючи, що не переможуть.

Цей міф легко спростувати. У бою під Крутами оборонці української державності зупинили стрімкий наступ Червоної гвардії на Київ. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який визнав Українську державу незалежною. І Росія була змушена вести переговори з Україною як з рівноправною державою. Це дало можливість потім поставити першочергові питання про кордони.

Отже, цей бій відіграв важливу роль у формуванні самостійної країни.

pasted image 0 (1).png

Проведімо паралелі з Революцією Гідності. 

Героїв Небесної Сотні та Героїв Крут єднає одне: Україна – понад усе!

На Майдан 2013 року першочергово вийшла молодь - небайдужі студенти, які знали, де хочуть жити, якою мовою говорити і чиї пісні співати. Хлопці у 1918 залишили повсякденне життя з тією ж метою - щоб ніхто і ніколи не диктував свої правила на українській землі.
Кіборги - захисники Донецького аеропорту, саме кіборгами їх обізвали окупанти, намагаючись зобразити їх наче машин, який не бере ні вогонь, ні град. Це добровольці, для яких на першому місці в 2014 році була Україна, а не власні абміції. Тому вони непереможно стояли і за ними закріпився вираз: вони витримали - не вистояв бетон.

Герої Крут - це відважні хлопці, які віддали життя за волю України так само, як Герої Небесної Сотні та Кіборги, як усі, хто колись вийшов на поле бою заради свободи та перемоги, задля майбутнього і через минуле. Вони ставили загальнонаціональні інтереси вище власних та, не шкодуючи свого життя, боролися, аби Україна була вільною, соборною та незалежною державою.

 

pasted image 0 (2).png

Чи взагалі варто було так жертвувати?

Однозначно, так. Бо кожна боротьба перетворює народ у націю, яка прагне творити Українську Самостійну Соборну Державу.

То кому ми повинні дякувати?

Звичайно, молодим хлопцям, які стали рушійною силою у боротьбі за Україну під Крутами 1918. Вони не піддались на сльози рідних і не сумнівались в ідеї, за яку гинули, а стали на захист національних інтересів українського народу.

Один із крутянців, учень української гімназії, галичанин Григорій Піпський, перед стратою почав співати «Ще не вмерла Україна». Міць перебрали учасники Майдану у 2013, воїни російсько-україської війни, що співають той же гімн, мають ту ж мету і боротимуться доти, допоки ворог не буде переможений. 

Навіть через сотню років українці боронять нашу державу з таким же запалом і силою, як це було тоді, біля залізничної станції. Бо жага до перемоги України буде вічною, і героїв ми вшановуватимемо завжди. Вони стали символом непохитності, патріотизму та нескінченної любові до Батьківщини.

 

Як казав Василь Стус:

“ І зважитись боротися, щоб жити,

   і зважитись померти аби жить.”