🍏 Медреформі бути!

Українцям потрібна функціонуюча національна система охорони здоров'я, адже вона є показником зрілості держави, є одним з елементів національної безпеки. До 2016 року Українська Держава користувалась моделлю системи охорони здоров'я, яка була успадкованого з Радянського Союзу — того штучного наддержавного утворення, де безпека та здоров'я кожного громадянина не надто цінувалися.
Відсутність людиноорієнтованих моделей фінансових гарантій медичних послуг, неефективні витрати держкоштів на ліжкомісця, всеосяжна корупція від міжнародних закупівель до хабарництва в районної лікарні — це реалії української медицини, яку власним прикладом відчуло кілька поколінь українців вже з часу незалежності.

Що тут не так?


Питання реформи назріло не в політичному дискурсі. Питання реформи системи охорони здоров'я вже давно  назріло серед громадян. Та для переходу на нову, людиноорієнтовану систему не достатньо просто прийняти відповідні закони. Потрібно змінювати філософію галузі серед громадян, культуру управління та економічну модель галузі, а перед тим - дати відпір "реваншистам", які всіма силами намагаються зберегти стару систему та свій меркантильний вплив у ній. Та в Революції Гідності народилася команда державотворців, які взялися за докорінну реформу української системи охорони здоров'я.

Прийшов час прямо сказати, що відсторонення Супрун і зрив реформи медицини це та червона лінія, перехід якої українське прогресивне суспільство не пробачить. Ні тим, хто подає позови і дискредитує міністерство, ні тим, хто своїм мовчанням і бездіяльністю покриває це, ні тим, хто не має сміливості стати на ту чи іншу сторону, адже політика пристосуванства не завжди дає відповіді  хто переможе.

969451623571_10156470341068172_2744992501717794816_n.jpg

 

Далі авторський матеріал

Чому її насправді хочуть відсторонити?

Справжня причина кампанії проти Уляни Супрун, що триває не перший рік і тепер досягла свого апогею, пов'язана з її антикорупційними зусиллями, переконані прихильники нинішнього керівника МОЗ і багато аналітиків. У 2017-му році один із помічників народного депутата (лідера Радикальної партії ) пропонував їй хабар у вигляді квартири. Таку "подяку" їй пропонували, якщо б вона "допомогла" медзакладу отримати дороговартісне обладнання. Сьогодні ж інший нардеп від Радикальної партії подав позов до суду аби, Уляну Супрун відсторонили від виконання її обов'язків. 

Відтоді як влітку 2016 року Супрун приступила до виконання обов'язків міністра охорони здоров'я, вона підтримала і суттєво розвинула зусилля своїх попередників щодо викорінення корупції в медицині. Перш за все мова йде про ліквідацію непрозорих схем закупівлі ліків.

Медреформу вже завершено?

Ні, проте її перші підсумки виглядають досить переконливо.

Закон про медреформу (Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення) набув чинності в січні 2018-го, а вже до кінця року 23 млн українців (з 44 млн населення) підписали декларації з сімейними лікарями. Причому 76% з підписантів, за даними опитування соціологічної групи Рейтинг, задоволені своїми лікарями.

Це стало можливим завдяки кільком системним змінам, які команда Супрун встигла впровадити за цей час.

Медичні установи були реорганізовані у комунальні некомерційні підприємства – в такому статусі вони стали підписувати договори з новоствореною Національною службою здоров'я України (НСЗУ). Саме цей держорган став відправною точкою принципу "гроші ходять за пацієнтом" – він здійснює прямі виплати медичним установам за кожного пацієнта, який підписав декларацію з лікарем.

З червня 2018 року НСЗУ виплатила понад 3,4 млрд грн медичним установам, які підписали договори. Їх уклали 95% комунальних закладів первинної медичної допомоги, що працюють в Україні, – саме в них працюють сімейні лікарі, терапевти, педіатри.

При цьому в процес залучені і приватні клініки: з 1,2 тис. заявок, поданих від медустанов в грудні, 20% склали приватні медустанови і ФОПи. Таким чином, українці вперше отримали можливість обслуговуватися за державний рахунок в ряді приватних клінік – зокрема вакцинувати дітей або отримати сезонну вакцину проти грипу.

 

Як ще зміниться для мене медицина найближчим часом?

На 2019 року заплановано кілька найважливіших етапів медичної реформи, яка була розгорнута МОЗ під керівництвом Уляни Супрун.

До кінця 2019 року сімейні лікарі повинні повністю перейти з паперового на електронний документообіг: в електронному вигляді буде вестися медична картка пацієнта, виписуватимуться рецепти, листки непрацездатності й направлення до інших лікарів.

МОЗ сподівається, що скасування інших паперових медичних документів мінімізує шахрайські та корупційні схеми у цій сфері. Щоб відкрити лікарняний, лікарю потрібно буде внести дані в спеціальну програму. При цьому роботодавець відразу отримає інформацію про співробітника, який вийшов на лікарняний.

Замість паперових карток також заведуть електронні. У них лікарі вноситимуть всі дані про здоров'я людини і призначатимуть лікування.

В електронний формат також перейдуть рецепти за програмою Доступні ліки. Якщо лікар призначить препарат, який входить в державну програму, то за електронним рецептом в аптеці його видадуть безкоштовно.


Власник матеріалу NV.ua 

 

51311757_2068159643253538_2213118088381988864_n.jpg

Досягнення медичної реформи за час виконання обов'язків Уляни Супрун та її команди:

1) Загалом зміни у системі охорони здоров'я передбачають максимально ефективне використання коштів платників податків за рахунок:

- правильного розподілу коштів "за пацієнтом", а не "за ліжкомісце";

- прозорих закупівель ліків та засобів через міжнародні організації

- формування чіткого переліку безкоштовних, напівбезкоштовних та платних послуг;

- можливість лікарів призначати найбільш ефективне лікування у відношенні потреба-вартість;

2) Заробітна плата лікарів зростає в 3-5 разів;

3)Можливість отримання повністю безкоштовних ліків та засобів окремим категоріям пацієнтів (хронічні захворювання я т.д.)

4)Спрощення бюрократичних процедур для медпрацівників (електронне ведення документації);

5)Можливість самостійно обирати і змінювати свого лікаря, а також значне спрощення взаємодії між пацієнтом і лікарем;

6)Наявні абсолютно всі вакцини за національним календарем щеплень — нині усі області країни достатньо забезпечені вакцинами, щоби усі діти і дорослі могли отримати безоплатне щеплення за національним Календарем.

 


— «Упевнена, що несподівано для них усіх, саме зміни в системі охорони здоров’я стали тривожним маячком для корупціонерів. Система дуже швидко повернулась обличчям до людини, і люди на це дуже швидко відповіли підтримкою. Система це зробила не за додаткові гроші, а просто використовуючи обмежений наявний ресурс без корупційної складової.

Ми зробили пацієнта вільним у виборі та забезпечили йому право на вибагливість до якості первинної медичної допомоги (до 2021 року такі зміни торкнуться кожного медзакладу). Ми забезпечили лікарям право впливу на рішення про розмір їхньої зарплати, позбавивши фінансового кріпацтва. Лікар і пацієнт вільні, тобто можуть бути собою за будь-яких обставин, незалежно від політичної волі окремих чиновників. Закон понад усе.

Вільні і гідні люди – найстрашніша зброя для будь-якої закритої монополізованої системи. Адже не маючи централізованого керування, вони вибивають цеглинка за цеглинкою з оборонної стіни клептократів не лише в охороні здоров’я, а у всій системі.

Зміни в охороні здоров’я зараз – найлюдяніші та найвідчутніші за всі часи незалежності і – без перебільшення – за останні 100 років. Вони загрожують не лише тим, хто крав гроші на ліки. Вони загрожують і тим, хто краде на будівництві доріг, на вивезенні та переробці сміття, на митниці, на оборонних замовленнях. Вони загрожують навіть Росії, де існування потворного режиму «червоної демократії» не можливо за умови вільної України. Адже свобода – більш  заразна, ніж кір. І від свободи немає щеплень», — в. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун



 

Ми підтримуємо В. О. міністра охорони здоров'я України на її шляху реформування української медицини. Уляна Супрун повинна залишитись на посаді та завершити медичну реформу. Не допустимо, аби  українців позбавили права на гідну медицину! Судовий процес над Супрун це виклик для усіх українців.

11 лютого о 13:00  Суд розгляне клопотання мін'юсту щодо скасування відсторонення Уляни Супрун від посади в. о. міністра охорони здоров'я. Ми прийдемо до суду!
 

15 лютого, суд розгляне позов нардепа Ігоря Мосійчука проти Уляни Супрун. Ми прийдемо під Окружний суд міста Києва, аби підтримати  в.о міністра охорони здоров'я та її команду.


Автор візуального матеріалу, що знаходиться на обкладинці даної статті — Andriy Yermolenko

#ПідтримуюСупрун #медРеформіБути