За ідеями має зразу йти чин!

Непіддатливість — одна із характеристик націоналіста. Нескореним в обличчі ворогів, долі та обставин був Омелян Коваль — член Проводу ОУН(б), приклад для наслідування та людина, що варта поваги. Його життя обірвалося 19 січня 2019 року на 99 році довгої та непростої дороги.

Нелегкий шлях героя стане для нащадків мотивом для фільмів та оповідей. Він був одним із тих, чиє ім’я увійде в історію, омріяна Українська Самостійна Соборна Держава буде оспівувати і згадувати його в книжках та підручниках.

Омелян Коваль  народився на Івано-Франківщині, мав псевдо Дем’ян та був одним із тих, хто брав участь в проголошенні Акту відновлення Української держави 1941 року. Під час арешту ОУНівців 15 вересня 1941 також був заарештований. Він був в’язнем Аушвіцу, Мельке та Абензеє.

“Ми ще трохи постояли, в той час, як до нас приглядалися, наче до прибульців з іншої планети, а потім нас відвели до блоку № 11. А там погасили світло і почали кидати нас по одному до темної кімнати. Тим, хто всередині, все видно, а тим, кого кидали з денного світла до темної кімнати, не було видно нічого. Їх кидали до стіни, як м’ячі, і декому порозбивали голови до крові”, — пригадує Омелян своє перебування в концтаборі.

Більше спогадів можна знайти в цій статті:  https://goo.gl/FPPHjD

Більше сотні людей, серед яких і члени Львівського осередку, прийшли провести націоналіста в добру дорогу. Не із сльозами та болем хоронили його, а з почуття гордості за такого славного сина України.

“Його поховали на Личаківському кладовищі, як ще одно мужнього та незламного сина України. Були присутні багато поважних осіб, представників влади, громадських організацій. Мене вразило, коли СУМівці в один голос заспівали свій гімн при закритті труни. Також був присутній син пана Омеляна — Зенон Коваль. Він сказав мені те, що йому постійно повторював батько: “За ідеями має зразу йти чин”. Я захоплююся такими людьми. Їх життєвий шлях —  приклад жертовності заради Справи, приклад постійної боротьби, приклад життя справжніх велетнів духу”, —  розповів Данило Шепінько, голова Львівського осередку МНК.

#ОУН #Львів #Омелян Коваль #МНК #Бандера

Автор:

Ольга Сидій

23.01.2019