«Вір і дій!» – гасло, що визначає світогляд

Молодіжному Націоналістичному Конгресу виповнилося 17 років

17 лютого членство Молодіжного Націоналістичного Конгресу провело Збір, в рамках якого відсвяткувало 17-у річницю від дня створення організації. Власне, МНК «з’явився на світ» 10 лютого 2001 року з ініціативи Організації Українських Націоналістів (бандерівців) та членства Молодіжного Конгресу українських націоналістів (ця організація постала влітку 1998 року), але цього року урочисту частину вирішили проводити за тиждень до річниці кривавих подій на Євромайдані.

28168535_1964082006938703_3344282493549202670_n

Голова МНК - Соломія Фаріон промовляє вітальне слово

Розпочалися урочистості з покладання квітів до меморіальної дошки «хрещеному батькові» МНК, заступнику Голови ОУН (б) Іванові Гавдиді, що розташована на будівлі за адресою Ярославів Вал, 9. Далі членство організації пройшлося маршем до Майдану Незалежності – початку Алеї Небесної Сотні. Там, в будинку, де під час Революції Гідності був розташований прес-центр Майдану, й відбулася основна частина заходів.

Спочатку до делегатів Збору звернулися гості з числа дружніх МНК організацій. З вітальними словами виступили керівник Самооборони Майдану Одеси Дмитро Гуменюк, начальник відділу національно-патріотичного виховання Міністерства молоді та спорту України Микола Ляхович, перший заступник Голови Крайової Управи Спілки Української Молоді Денис Степанов, представник Асоціації українських правників Микола Марченко, представник «Пласту» – куреня УСП «Дубове листя» Олександр Чорний, член Національної Молодіжної Ради України Олег Шпілін.

28056706_1965377876809116_7813919136629526969_n

Звернулися до присутніх і попередні керівники МНК Сергій Кузан та Іван Кішка.

28056260_1964092393604331_5884915915271823165_n

«Оглядаючись на роки розбудови організації в минулому й дивлячись на поточний успішний розвиток МНК, не можу не наголосити, що наш поступ визначило гасло – «Вір і дій!». Це гасло формує наш світогляд, воно є нашим дороговказом!

Наша ідея для суспільства – це як кров для людини, і ця кров має бути здоровою. І всім, хто вважає, що націоналізм – це щось несучасне, немодне. «нетрендове» явище з минулого, хай згадає Революцію Гідності, хай згадає події війни, в якій у протистоянні зійшлися українське і московське – ординське, хай згадає про роль націоналістів у захисті нашої державності!

Нас будуть судити за нашими справами, і в цьому аспекті мені не соромно за нас, за нашу діяльність, не соромно, з плином років, кожному з вас подивитися в очі.

Я хочу передати вітання всім учасникам Збору від Голови Проводу ОУН (б) Стефана Романіва, від Голови Проводу «Вільних Людей» Андрія Левуса і від наших добрих друзів і партнерів з Австралії, США, Канади, Німеччини. Вони вірять в нас, вони сподіваються, що ми гідно продовжимо їх справу!», – виголосив у своєму виступі Сергій Кузан.

«Майже в ті дні, як постав МНК, в Україні з’явилася одна дуже відома нині компанія з доставки товарів . Зараз її клієнтська база нараховує 13 млн. осіб. І я щиро бажаю нам, щоб у нас теж було 13 млн. українців, хай не членів організації, але тих, хто цілком поділяє наші цінності, наші погляди, наші орієнтири», – в свою чергу зазначив Іван Кішка.

27858582_1964088560271381_4607439012894214622_n

Далі присутні могли заслухати звіт, оформлений у вигляді графічної презентації, від Голови МНК Соломії Фаріон, заступника голови Дмитра Жмайла, керівника Секретаріату Василя Дубового, референтів за напрямками, керівника таборового сезону. МНКівці озвучували здобутки, оприлюднювали цифри, ділилися планами організації на поточний рік.

Отже, торік мнківські заходи охопили аудиторію у майже 1,5 тис. осіб, серед яких 900 відвідало табори, успішно брали участь в заходах ГО «Вільні Люди» та Фундації «Вільні Люди», провели надзвичайно успішну виставку до 75-ї річниці Української Повстанської Армії «Два століття – одна війна» та інші заходи з національно-патріотичного виховання молоді, створили свою сторінку в соціальній мережі «Інстаграм», розширили аудиторію у Фейсбуці…

Серед основних завдань на найближчий час керівництво організації визначило наступні: запуск нового сайту, відновлення газети «Терен Україна», реформування таборів, переформатування ГО «Вільні Люди» за мережевим принципом, продовження «Курсу вільних людей» і ще багато чого цікавого.

Також МНК планує і надалі активно брати участь в громадсько-політичному житті, акцентуючи увагу на звільненні України від російської п’ятої колони, зокрема й в рамках кампанії «Стоп реванш!».

Також варто відзначити, зазираючи ще трохи наперед, що вже в 2019 році відбудеться відзначення 75-ї річниці найбільшого бою УПА під Гурбами, в організаціях заходів із вшанування цієї знаменної події Молодіжний Націоналістичний Конгрес планує брати безпосередню участь.

Програму Збору завершувала панельна дискусія на тему цінностей організації та неофіційна частина.

А вже наступного дня – 18 лютого, четверта річниця початку кривавого протистояння на Майдані та в урядовому кварталі – мнківці взяли участь у зборах 14, 15 та 35 сотень Самооборони Майдану. Саме ці сотні, ключову роль у формуванні яких відіграло членство МНК, стали основою мережі «Вільні Люди» та заклали підґрунтя для перших добровольчих батальйонів.

«18 лютого 2014 року стало днем народження по-справжньому вільних людей. Адже саме в цей день ми вперше, захищаючи себе, почали ліквідовувати ворогів. Так народжувалася нація вільних українців, що потім вже зі зброєю в руках успішно встали на захист своєї землі від московської агресії», – наголосив керівник Проводу «Вільних Людей» Андрій Левус, згадуючи події 4-річної давнини.