Вимагаємо скасувати державне фінансування проектів проросійських організацій

22-23 грудня члени МНК провели моніторинг заходу ГО “Народно-демократична ліга молоді” (НДЛМ) організованого спільно з ВМГО “Студентська республіка”. Ми зафіксували, що на заході були присутні особи, відомі своєю антиукраїнською позицією.

Учасником заходу був Руслан Коцаба, постійний “експерт” Студреспубліки та НДЛМ, який у 2015 році закликав бойкотувати мобілізацію до лав ЗСУ та притягався за це до кримінальної відповідальності. Публічно називає російську агресію на сході України “громадянською війною”, що відповідає ключовим тезам російської пропаганди. Бере активну участь в створенні російської пропаганди (станом на тепер на проросійському телеканалі NewsOne).

Коцаба-1.jpg

Лектором на заході була Олена Шевченко, ЛГБТ-активістка, причетна до наруги над державними символами України.

Модерував захід Павло Вікнянський, багаторічний керівник ВМГО “Студентська республіка” та ГО “НДЛМ”. Він відомий тим, що публічно декларує проросійські погляди та ретранслює тези російської пропаганди про “громадянську війну”, фанатіє від радянського союзу та перечить політиці держави в сфері національної пам’яті, організовує заходи, на яких “експерти” виступають проти декомунізації та відновлення історичної правди.

Інформаційна робота проекту, а також інших заходів цих організацій, велась в т.ч. в соцмережі “Вконтакте”, яка є обмеженою до використання в Україні згідно рішення РНБО від 28 квітня 2017 року, яке введено у дію Указом Президента України від 28 квітня 2017 року. Це свідчить про свідоме систематичне порушення організаторами законодавства України та ставить під сумнів можливість подібних лекторів та організаторів виховувати в української молоді відповідальність, патріотизм та громадську свідомість.

В процесі моніторинг зафіксовані також ряд порушень, що ставить під сумнів всеукраїнський рівень проектів і свідчить про нецільове та неефективне використання бюджетних коштів.

Нагадаємо, що у 2017 році Міністерство молоді та спорту позбавило ВМГО “Студентська республіка” бюджетного фінансування. У 2018 та 2019 році організатори спробували відновити державне фінансування подібних заходів із пропагандою “русского міра”. ВМГО “Студентська республіка” та ГО “НДЛМ” подали в Міністерство неправдиву інформацію щодо змісту проектів, документально подаючи одне, а на практиці продовжуючи антидержавницьку роботу серед молоді. Так, на 2018 рік для проектів ВМГО “Студентська республіка” та ГО “НДЛМ”  виділено державні кошти на загальну суму 480 тис. грн, а у 2019 році передбачено 490 тис. грн.

Дизайн без назви (6).png

Ми вважаємо, що фінансування за державний кошт проектів, що поширюють серед молоді тези кремлівської пропаганди та формують антиукраїнські настрої є неприпустимим.

Реванш російської агентури відбувається на усіх рівнях, застосувуючи різні механізми та маніпуляції впливу, заради дестабілізації ситуації в Україні. Реванш не пройде, вимагаємо у Міністерства молоді і спорту зібрати конкурсні комісії з розгляду проектів, розроблених молодіжними та дитячими громадськими організаціями, для реалізації яких надається фінансова підтримка у 2018 та 2019 роках для того, щоб переглянути доцільність державної підтримки таких проектів та організацій.

#СтопРеванш #StopRevanche


 

Бланк ГО МНК.png

Міністру молоді та спорту України

Жданову І. О.


 

Звернення

 

22-23 грудня представники Молодіжного Націоналістичного Конгресу провели моніторинг заходу “Конгрес молодих родин”, організованого ГО “Народно-демократична ліга молоді” (НДЛМ) спільно з ВМГО “Студентська республіка”. Дані організації багато своїх заходів проводять спільно, хоча на конкурс проектів Міністерства молоді та спорту подають проекти від кожної організації окремо. Захід проходив у Києві за адресою вул. Предславинська 35Д у рамках проекту “За збереження родини” за підтримки Міністерства молоді та спорту України.

Про захід ми дізналися із сайту ВМГО “Студентська республіка”, а детальнішу інформацію про захід (наказ, положення, адресу проведення) нам було надано працівниками департаменту молодіжної політики та відділу національно-патріотичного виховання ММСУ.

Зазначимо, що керівником обох організацій є Вікнянський Павло Матвійович. Він відомий тим, що публічно декларує проросійські погляди та ретранслює тези російської пропаганди про “громадянську війну” (відео), фанатіє від радянського союзу та перечить політиці держави в сфері національної пам’яті (стаття), організовує заходи, на яких “експерти” виступають проти декомунізації та відновлення історичної правди (стаття). Також дивним та не послідовним виглядає той факт, що Вікнянський на відомих проросійських ресурсах поливає брудом Міністерство молоді та спорту (стаття, стаття), а тепер подає на його конкурсне фінансування свої проекти.

У 2018 році Міністерство підтримало проекти НДЛМ - “Всеукраїнська конкурсна програма “Кращий студент України” (на суму 100 тис. грн. державного фінансування; Наказ ММСУ № 5631 від 10.12.2018, початок проекту - 15 грудня), “За збереження родини” (на суму 180 тис. грн. державного фінансування; Наказ ММСУ № 5676 від 12.12.2018, початок проекту - 22 грудня) та проекти Студреспубліки “Міжнародна програма “Студентська республіка”  (на суму 200 тис. грн. державного фінансування; Наказ ММСУ № 3733 від 13.08.2018, початок проекту - 24 серпня). На 2019 рік згідно результатів конкурсу проектів Міністерство підтримало проект НДЛМ “За збереження родини” на суму 150 тис. грн. та проект Студентської республіки на суму 340 тис. грн.

 

В ході моніторингу заходу 22-23 грудня нами було виявлено ряд порушень, а саме:

  • на заході був присутній Руслан Коцаба (фото, фото, відео), який у 2015 році закликав бойкотувати мобілізацію до лав ЗСУ (відео) й притягався за це до кримінальної відповідальності. Публічно називає російську агресію на сході України “громадянською війною” (відео), що відповідає ключовим тезам російської пропаганди. Бере активну участь в створенні антиукраїнської пропаганди (станом на тепер на проросійському телеканалі NewsOne). Неодноразово помічений лектором на заходах ГО “НДЛМ” та ГО “Студентська Республіка” і у 2017 році це стало однією з причин перегляду надання фінансування ВМГО “Студентська республіка”.

  • Лектором на заході була Олена Шевченко (відео), відома тим, що її було висунуте звинувачення у нарузі над державними символами.

Перші два виявлені факти суперечить п. 3.3.17 договору ГО “НДЛМ” з Міністерством молоді та спорту України: “3.3.17. Не допускати до участі у заходах у рамках реалізації Проекту осіб, які підтримують дії держави-агресора та окупацію державою-агресором території України, публічно декларують прихильність до антиукраїнської пропаганди з боку країни-агресора і підконтрольних їй ЗМІ, протидіють мобілізації в державні силові структури, які беруть участь в обороні державної незалежності і територіальної цілісності України, публічно виявляють зневажливе ставлення до осіб, зазначених у статті 1 Закону України “Про  правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті”, учасників Революції Гідності і воїнів, які брали участь в АТО, чи в інший спосіб протидіють консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій і культури.”

  • окремою тематикою в рамках Конгресу молодих родин була тема про ЛГБТ-спільноту в Україні, яку висвітлювала вищезгадана лекторка Олена Шевченко (відео). Варто зазначити, що дана тематика не була зазначена в положенні проекту і не передбачена сценарієм, погодженим департаментом молодіжної політики. Також популяризація ЛГБТ-пропаганди не відповідає цілям програми “Молодь України” та державній молодіжній політиці.

  • кількість осіб, які перебували на заході, була в 5-10 разів менша від запланованої. Зокрема 22 грудня протягом конгресу одночасно присутніми були 21 особа (враховуючи 2 представників МНК та 1 спеціаліста міністерства, а також всіх лекторів та організаторів) - фото, а 23 грудня - 11 осіб (включаючи 2 представників МНК, які здійснювали моніторинг) - фото, відео. У наказі та інших документах передбачалось 100 учасників проекту. Організатори повідомили, що багато учасників не змогли доїхати через те, що робочий день, проте варто відзначити, що в залі загалом було лише 43 місця, що дає підставу стверджувати, що захід планували провести в меншому масштабі, ніж було заявлено.

  • у зв’язку із малою кількістю людей є підстави стверджувати, що захід не мав всеукраїнського рівня, тобто на ньому не було представників мінімум 14 областей. Це стає очевидно з фактів, виявлених в другий день заходу. Зазначимо, що Олександр Щерба повідомив, що на другий день залишаються лише “приїжджі”, з чого можна зробити висновок що таких людей було 9 осіб, які ніяк не можуть забезпечити представництво 14 областей.

  • значна частина учасників були старшими за 35 років, що ставить під сумнів позиціонування заходу як молодіжного та можливість досягти мети проекту - формування в молоді успішних моделей сімейного життя.

  • тривалість заходу не відповідає заявленій в положенні: 22 грудня захід тривав з 11 до 18 години (фото) а 23 грудня з 13 до 17 години (фото)

  • інформаційна робота (зголошувальна кампанія) проекту, а також інших заходів цих організацій, велась в т.ч. в соцмережі “Вконтакте” (скріншот, скріншот, скріншот, скріншот, скріншот, скріншот), яка є обмеженою до використання в Україні згідно рішення РНБО від 28 квітня 2017 року, яке введено у дію Указом Президента України від 28 квітня 2017 року. Це свідчить про свідоме систематичне порушення організаторами законодавства України та ставить під сумнів можливість подібних лекторів та організаторів виховувати в української молоді відповідальність, патріотизм та громадську свідомість.

 

У зв’язку з вище зазначеним вбачаємо, що даний захід не відповідає вимогам до всеукраїнських проектів, які фінансуються Міністерством молоді та спорту України, виконанню завдань програми “Молодь України” та передбачає неефективне використання коштів платників податків.

Вимагаємо у Міністерства молоді і спорту зібрати конкурсні комісії з розгляду проектів, розроблених молодіжними та дитячими громадськими організаціями, для реалізації яких надається фінансова підтримка у 2018 та 2019 роках для того, щоб переглянути доцільність державної підтримки таких проектів та організацій.


 

Голова ГО “МНК”                                                                                                                                                           Соломія Фаріон
24.12.2018

 

#StopRevanche #СтопРеванш #МНК