#StopRussianAggression: Росію повинні відключити від платіжної системи SWIFT

25 листопада Росія здійснила військову агресію, щодо українських моряків у Керченській протоці. Усі три українські судна захопили росіяни, у полон потрапили 24 моряки, 6 із яких — поранені.

Наближаються Різдвяні та новорічні свята, а українські моряки й надалі перебувають у полоні РФ, що суперечить усім міжнародним нормам. Переважна більшість країн Заходу одразу ж відреагувала на події, засудивши агресію та закликавши країни до деескалації ситуації. Крім цього, зокрема у ЄС, НАТО та США закликали Росію терміново звільнити українських моряків та віддати військові кораблі.

До атаки Росією українських кораблів в Азовському морі у Держдепартаменті США вважали розгортання агресії Кремля на морі малоймовірним. Проте тепер у відомстві заявляють, що РФ шукає приводи для подальшої агресії. Про це сказав спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер.

— “Ви маєте ситуацію, коли Росія упродовж тривалого часу значно підсилює свою військову міць, оточуючи Україну. На своїй території, а також у Криму, а відтепер і в Чорному та Азовському морях. І в неї є можливості розпочати агресію. Ми б оцінили малоймовірним, щоб Росія на це наважилася. Але тут стався інцидент, коли Росія атакувала українські кораблі кілька тижнів тому. І тепер, я думаю, ми маємо розглядати реалістичну ймовірність того, що Росія розпочне нову агресію”, — Курт Волкер.

6 грудня спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер зажадав від Росії звільнити українських моряків, захоплених в Керченській протоці, до Різдва або Нового року. Волкер пояснював, що США і їхні західні союзники розглядають ряд варіантів, щоб не допустити нових проявів "одностороннього контролю" Росії в загальних водах Азовського моря.

Зокрема, можливою мірою є відключення російських банків від SWIFT.

Дизайн без назви (3).png

Що таке SWIFT?

SWIFT — це спільнота всесвітніх міжбанківських телекомунікацій. За день через мережу SWIFT проходять платіжні доручення більш ніж на 6 трлн доларів, в ній беруть участь понад 10 тис. фінансових організацій в 210 країнах.

Чим це загрожує Росії?

За оцінками економістів, у випадку відключення Росії від міжнародної банківської мережі SWIFT призведе до фінансового колапсу в російській економіці, а РФ не зможе проводити зовнішньоекономічні фінансові операції.

Американський дипломат зазначив, що "США хочуть вжиття таких заходів, щоб чинити тиск на Росію і прийти до такого моменту, коли Росія забажає провести переговори для напрацювання рішення".

10 грудня: Парламент Литви ухвалив резолюцію на підтримку України, в якій пропонує розширити санкції проти Росії після захоплення українських моряків у районі Керченської протоки.

Сейм Литви закликає до радикальної зміни стратегії Заходу щодо стримування російської агресії, переходу до конкретних дій, які повинна зробити Росія, і, якщо вони не будуть реалізовані, до введення набагато більш ефективних і більш широких санкцій", - наголошується в документі.

У резолюції пропонується висунути кілька умов і вимог до Росії: контроль над Керченською протокою переходить до ООН; окуповані Росією території України передаються під управління миротворчої місії ООН; звільнення всіх ув'язнених українських громадян - як політичних в'язнів, так і військовополонених.

"Якщо Росія не виконає ці вимоги найближчим часом або накладе вето на ці рішення, пропонується ввести всеосяжні санкції, в тому числі на російський газовий, нафтовий і фінансовий сектори, включаючи її виключення з системи SWIFT", - йдеться в резолюції.

19 грудня: Управління зовнішніх активів Міністерства фінансів США (OFAC) вирішило ввести нові санкції у відповідь на постійне нехтування Росією міжнародних норм.

21 грудня: Європейський Союз вирішив продовжити економічні санкції проти Росії на півроку за невиконання Мінських домовленостей. Рада продовжила економічні санкції щодо специфічних секторів російської економіки до 31 липня 2019 року

21 грудня: "Мене запитали про всілякі варіанти санкцій, включаючи SWIFT. І моя відповідь була така: це буде ядерний варіант, оскільки це не тільки вплине на Росію, а також і на наших союзників. Тому їх - такі санкції - не можна виключати, але вони не є то, що може бути використано " — зазначив Волкер.

А також додав: "Але на цьому етапі я вважаю, що найважливішим для США є чітке трансатлантичну єдність і солідарність, підтримка України після недавнього російського нападу, безпеку України, територіальна цілісність і суверенітет. Ми не хочемо, щоб США заходили надто вперед, щоб наші європейські союзники не розглядали це як конфронтацію між США і Росією. Адже це зовсім не так ", — зазначив спецпредставник США, Волкер

26 грудня: під час засіданні РНБО президент України заявив, що під українські санкції потраплять значна кількість російських депутатів, які політично підтримували російську агресію в Керченській протоці.

"На порядок денний РНБО внесений і проект прийняття рішення щодо застосування санкцій Україною за незаконне проведення виборів на території окупованій на сході нашої держави, за агресію проти нашої держави в Чорному морі, біля Керченської протоки", - сказав він президент, та додав, що санкції будуть накладені також на: тих хто атакував наші кораблі, тих хто був причетний до незаконних судових процесів, до затримання, тих хто віддавав накази.Оскільки ми бачимо політичну підтримку і участь Державної думи в цьому процесі значна кількість депутатів Держдуми РФ, в тому числі від фракцій "Єдина Росія", ЛДПР також рішенням вводяться до санкційного списку".

Ми підтримуємо міжнародні санкції, щодо агресора Росії й закликаємо на цьому не зупинятись. Лише рішучі дії та санкції щодо дій агресора, зокрема й виключення РФ з системи SWIFT — дадуть зрозуміти, що застосування військової сили не підтримує жодна європейська держава. Сподіваємось, що відсутність реакції Росії на вимоги Курта Волкера звільнити українських моряків, в чергове переконає світ у тому, що міжнародне право для Росії це лише інструмент гібридної війни і будуть вжиті всі можливі заходи, щоб зупинити агресію Росії щодо України та інших держав.

Дизайн без назви (4).pngАвтор візуального матеріалу — Andriy Yermolenko

#StopRussianAggression