ПРОСТИМИ СЛОВАМИ ПРО: західну "летальну" зброю та поведінку РФ на кордоні

 

Зустріч радників лідерів “нормандської четвірки”, напружена телефонна розмова Байдена та Зеленського, а також неадекватні заяви з боку РФ - Україна черговий тиждень згадується на перших сторінках іноземних видань.

1.png

1. У середу в Парижі відбулася зустріч радників лідерів «нормандської четвірки». 

Представники України, Росії, Франції та Німеччини провели переговори щодо ситуації на Донбасі. Україну представляв голова Офісу президента України Андрій Єрмак, Росію – заступник керівника Адміністрації президента Росії Дмитро Козак.

За день до цього у багатьох українських ЗМІ почала ширитись інформація, що на зустрічі хочуть визначити дату переговорів України із залученням так званих сепаратистів з тимчасово окупованих територій. Проте таких слів у статті, на яку посилались наші видання - не було. На щастя, цю інформацію також спростував голова ОП Андрій Єрмак.

Українська влада офіційно відхиляє будь-які ініціативи щодо перемовин з терористами від початку російсько-української війни. Стороною конфлікту завжди була Росія, а не їхні маріонетки, тому жодних розмов з ними не могло бути. Навіть якщо оточення Зеленського хоче сісти за стіл переговорів з терористами, то вони все одно розуміють, що українське суспільство вмить вийде на вулиці та пояснить їм, чому так не можна робити.

Сама ж зустріч очікувано не принесла чогось нового. Кожна із сторін вкотре говорить лише про свою позицію. Єрмак сказав: "багато розбіжностей, є бажання їх долати, зробили ревізію, за 2 тижні зустрінемося ще раз, обговоримо нові пропозиції". Козак у відповідь: "ключове питання – особливий статус Донбасу, на наступній зустрічі "нормандської четвірки" (глави держав, а не радники) мають обговорювати організацію виборів на Донбасі". Ці речі ми чуємо роками. Якщо не з'являться нові зовнішні обставини для України, то нічого не зміниться й надалі у цих питаннях.

2.png

2. Також у середу партія «Єдина Росія» закликала Путіна розпочати постачання зброї до так званих «ЛДНР». 

«Україну накачують західною летальною зброєю, а події в країні «нагадують повернення до нацизму та бандерівщини», - заявив голова фракції «Єдина Росія» у Держдумі РФ Володимир Васильєв.

Росія дуже занепокоєна тим, що наші західні партнери активно почали постачати засоби оборонного характеру. Це зриває їхній план щодо повномасштабного наступу на територію України. Кремль не має бажання відправляти свої танкові з'єднання в глиб нашої держави, оскільки розуміє, що після пострілів ЗСУ з Javelin чи NLAW від них мало що залишиться. 

Через це вони вкотре хочуть вдаватись до війни під чужими прапорами. Їм простіше вести свої дії від імені терористів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, аніж від імені ЗС РФ. Для ведення активної війни необхідно постачати зброю у великих обсягах. Кремль розуміє, що тут вже не обійтися прихованими перевезеннями під виглядом гуманітарної допомоги, тому і вдались до такої заяви. 

Насправді не все так погано для нас, адже якщо Путін таки вирішить офіційно надати озброєння людям, які воюють проти України, то це вмить матиме реакцію з боку світової спільноти. Тепер значно простіше буде трактувати це як сприяння міжнародному тероризму. Росія сама себе заганяє в глухий кут.

 

3.png

3.У четвер відбулась довга телефонна розмова президентів США та України.

Після її завершення один із високопоставлених чиновників України розповів CNN, що перемовини «не пройшли добре». Пов’язано це з розбіжностями щодо «рівнів ризику» російської атаки.

За його словами Байден попередив свого українського колегу, що напад Росії є неминучим. Також президент США наголосив, що в лютому земля повністю замерзне, а тому з’явиться можливість для пересування важкої техніки. У відповідь Зеленський висловив позицію, що загроза з боку Росії залишається «небезпечною, але неоднозначною». Він сумнівається в реальному нападі.

Згодом, Білий дім спростував інформацію від анонімного джерела, попередивши, що «кажуть неправду». Американські представники говорять про розмову в іншому контексті. З їхніх слів Байден попередив Зеленського, що вторгнення є можливим, а не неминучим. Постає питання: чому ж з’явились дві різні позиції від союзних сил? 

Інформація від української сторони в CNN була орієнтована на Путіна без погоджень з Байденом. Зеленський продовжує грати у свою гру, де бажає показати себе “великим стратегом”. Вони не хочуть зайвий раз сердити президента РФ. На їхню думку, різкі кроки та висловлювання щодо Путіна призведуть до віддалення від омріяного “миру”, “тиші на Донбасі”, “врегулювання конфлікту”.

 

4.png

4. У п'ятницю з'явилася інформація, що США скликають Радбез ООН з приводу "загрозливої поведінки Росії" та "нарощування російських військ на кордонах України та в Білорусі". 

Обговорюватимуть майбутнє нашої держави найближчого понеділка.

"Члени Ради Безпеки повинні чітко вивчити факти і розглянути те, що поставлено на карту для України, Росії, Європи, а також щодо основних зобов'язань і принципів міжнародного порядку у разі подальшого вторгнення Росії в Україну", - йдеться у заяві постійного представника США при ООН Лінди Томас-Грінфілд.

Засідання є для нас дуже важливим не так юридично, як політично. Після завершення Радбезу ООН позиції нашої держави на міжнародній арені посиляться, а Росії послабляться. Це допоможе нам на переговорному процесі лідерів «нормандської четвірки», який найімовірніше має відбутись через два тижні. Росії буде важко вимагати особливого статусу для Донбасу, якщо вони розумітимуть, що не мають реальних важелів для тиску на Україну. 

Не слід покладати великих надій на Радбез ООН в юридичному плані, тому що Росія там є постійним членом, який має право ветувати будь-які резолюції, окрім процедурних. Загалом туди до складу входить 15 країн-членів — 5 постійних і 10 непостійних. Політично засідання для нас є важливим, адже увесь світ вкотре зможе побачити, що Кремль зацікавлений у загостренні ситуації з Україною, США та Європою.