Простими словами про: "стурбованість" Німеччини, Блінкен та військова допомога

 

Розподіл сил в Німеччині, союз з Великою Британією, а також санкції США проти проросійських діячів з України — цього тижня наша держава вкотре стала центром міжнародної дипломатії.

11.png

Останніми днями ми часто чули про Німеччину та про те, що вона працює в інтересах Росії. 

Для кращого розуміння процесів слід розуміти, які політичні сили приймають там рішення, а вже після цього робити висновки. 

Декілька місяців тому в Німеччині відбулись вибори. Багато Українців почали вважати, що ця влада буде більш лояльною до України, аніж попередня. Проте не все пішло так гладко. Новий уряд канцлера Шольца, сформований з його соціал-демократичної партії разом із зеленими та вільними демократами, не завжди викликає позитивні емоції в українців. 

Соціал-демократи раніше вважалися більш доброзичливою до Москви партією, але через неадекватні дії політики Москви дещо змінили свою позицію. Тепер вони намагаються балансувати між Москвою та Києвом. Саме на них зараз лежить відповідальність за блокування поставок зброї для України. Вільні демократи намагаються оминати питання міжнародної політики і здебільшого зациклені на внутрішніх аспектах державної політики, їхня позиція щодо України є розмитою.

Найкращим союзником для нас в цьому уряді є Партія Зелених Німеччини, яку представляє Анналена Бербок. Вона стала міністром закордонних справ та намагається відстоювати українські інтереси на міжнародній арені. Зелені підтверджують скепсис щодо проєкту трубопроводу "Північний потік-2", який має постачати газ з Росії до Німеччини. Інший представник зелених Роберт Габек зазначав, що це будівництво в Україні сприймають як зраду, і, на його думку, таке ставлення є справедливим. Також вони підтримують ідею надання Україні летального озброєння.

Загалом для України ситуація не є критичною. При попередній німецькій владі все було значно гірше. Відтепер ми маємо хоча б одну дружню впливову партію, якій інколи вдається реалізовувати наші інтереси.

3.png 22.png

Важливою подією цього тижня стала пропозиція Великої Британії щодо посилення співробітництва між ними, Польщею та Україною. 

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс розглядає можливість створення тристороннього союзу для протидії Російській Федерація та Білорусі.

"Кремль не засвоїв уроків історії. Вони мріють відтворити Радянський Союз чи щось подібне до "Великої Росії", розділивши територію за етнічною та мовною ознакою. Вони заявляють, що хочуть стабільності, водночас намагаючись загрожувати та дестабілізувати інших”, — сказав Ліз Трасс.

Велика Британія вкотре продемонструвала, що для них важливі цінності, а не бізнесові інтереси. Ця держава чудово розуміє про небезпеку, в якій зараз опинилась не лише Україна, але й ціла Європа. Слід не забувати, що у підданих королеви дуже напружені відносини з Москвою. Це пов'язано з тим, що Кремль активно займається шпигунством в цій державі, а також намагався неодноразово отруїти їхніх громадян. 

Дане об'єднання є перспективним для України, адже це дозволить посилити нашу позицію для вступу в НАТО, пришвидшить реформи у сфері оборони та безпеки, а також дозволить зменшити час на організацію перекидання техніки та озброєння у разі повномасштабної війни.

33.png

Американське Міністерство фінансів запровадило санкції проти чотирьох українців. 

Мова йде про нардепів ОПЗЖ – Тараса Козака, Олега Волошина, ексчлена Партії регіонів Володимира Олійника та ексвіцеспікера Володимира Сівковича. Усі вони зараз перебувають на території РФ.

Американці вважають, що Кремль доручив розвідувальним службам завербувати їх, щоб підготуватися до захоплення влади України. Ці колишні та нинішні українські чиновники, як ідеться на сайті відомства, шкідливо діють на користь Росії.

Підтримка західних союзників — це добре. Погано те, що влада в Україні не спромоглася заарештувати зрадників та здійснити над ними показовий судовий процес. Проблемою є також й те, що зараз їм на заміну приходять інші люди. На тлі зростання загрози повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну, Москва робить ставку на Євгенія Мураєва, який очолює проросійську партію “Наші”. 

Влада мала б вже висунути цій особі звинувачення у державній зраді, проте вона не поспішає це робити. Слід зауважити, що Мураєв неодноразово відвідував ОП, щоб узгодити з Єрмаком політику проросійського телеканалу “Наш”. На жаль, наслідки цих зустрічей не свідчать про українізацію контенту. Схоже, що оточення президента також зацікавлене замінити Мураєвим Медведчука.

44.png

У вівторок Україну відвідав держсекретар США Ентоні Блінкен. 

Зустріч відбулася на тлі нарощення військ РФ навколо кордонів України й повідомлень про збільшення ймовірності повномасштабного російського вторгнення. У цей день Президент України та держсекретар США узгоджували усі важливі питання, які згодом Ентоні Блінкен мав обговорити на зустрічі в Женеві з очільником МЗС Росії Сергієм Лавровим.

США та наші європейські союзники неодноразово зверталися до Росії з дипломатичними пропозиціями в дусі взаємності. Поки що нашу готовність добросовісно діяти відкинули. Бо насправді першочергово ця криза не про зброю чи про військові бази. Вона про суверенітет і самовизначення України та всіх держав. По суті, йдеться про відмову Росії від цілісної, вільної та мирної Європи після холодної війни”, — заявив трохи раніше Ентоні Блінкен. 

США повністю на нашому боці. Слова держсекретаря цієї держави посилюють українську позицію на міжнародній арені. Важливо й те, що серед завдань адміністрації Байдена є тиск на Німеччину, яка має непослідовну політику щодо України. Уряд канцлера Шольца вимірює все економічними інтересами, а не політичними. З боку США відбуваються спроби пояснити, чому в довгостроковій перспективі Німеччина економічно втрачатиме від рішень не на користь України.

 

2.png