Маніпуляції російських ЗМІ, щодо подій у Керченській протоці

Як  російські ЗМІ маніпулюють думкою людей?

 

➖ "Украинские военные, не признающие российский статус Крыма и вод вокруг него, не реагировали на требования пограничников остановиться, при этом совершали опасное маневрирование. Вследствие этого по кораблям был открыт огонь. Трое моряков получили ранения, им оказана помощь, угрозы их жизни нет".

➖ ФСБ: "Дії українських військових - продумана провокація".
➖ Захарова: «Речь идёт не просто о несоблюдении Украиной правовых норм, а о спланированной провокации и агрессивных действиях. Как мы понимаем, эта провокация и весь комплекс провокационных действий готовились заранее».

➖ У МЗС РФ вважають, що метою "провокації" України було "мобілізувати антиросійські настрої Заходу"

➖ Страна.ua, Игорь Гужва : «Во время Иловайска не вводили. Во время Дебальцево не вводили. Во время Крыма весной 2014 года не вводили. Когда шла большая война. А инцидент с кораблями — тут же необычайно быстрая реакция. Не исключено, что это было заранее спланировано. Речь идет не о военном положении. Речь идет о попытке государственного переворота, который планирует Петр Порошенко и его ближайшее окружение с целью сохранить свою власть и избежать неминуемого поражения на выборах".

➖"Порошенко подписал указ о военном положении на Украине. Судя по его тексту, ничего не изменится — неясно только, что будет с выборами"

[Вище наведені реальні журналістські матеріали російських ЗМІ]
______________________________________________
В той час, коли увесь світ на власні очі бачить, як Росія відкрито здійснює акт агресії проти України, самі росіяни заявляють про порушення українцями їхніх законів. Інформаційний фронт — один із основних елементів гібридної війни Росії. Масове поширення фейкових та провокативних новин — все заради дестабілізації політичної ситуації в Україні.

НАЙПОПУЛЯРНІШИЙ ФЕЙК У РОСІЙСЬКИХ ЗМІ — "Українські кораблі незаконно перетнули державний кордон Росії" ( Стверджують у так званому "прикордонному управлінні ФСБ по Криму")

Росіяни заявляють, що українські кораблі не подали заявку на прохід у встановленому порядку, тому кораблі не були включені в графік проходу. "Кораблі небезпечно маневрують, не підкоряються законним вимогам російської влади", – заявили російські прикордонники.

➖ Розкладемо по поличках:

Азовське море та Керченська протока історично є внутрішніми водами України і Російської Федерації, що закріплено у відповідному Договорі між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки від 2003 року.

Зокрема, згідно з статтею 2 цього договору, “військові кораблі під прапором України або Росії, що експлуатуються в некомерційних цілях, користуються в Азовському морі та Керченській протоці свободою судноплавства”.
Також згідно з Конвенцією ООН про морське право [стаття 24 “Обов'язки прибережної держави”] : Прибережна держава не повинна перешкоджати мирному проходженню іноземних суден через територіальне море”.

Втім, з огляду на анексію Криму Росією, складно оцінювати ситуацію з точки зору міжнародного права взагалі, оскільки будь-які дії РФ, по факту є елементами зовнішньої агресії щодо України і апріорі незаконні.

Простіше кажучи, міжнародне право вже порушено 2014 року, тому зараз говорити про законність обмеження руху, затримки, а тим більше, нападів на українські судна з боку Росії, не доводиться.

Не читайте російську пропаганду, читайте офіційні джерела:Міністерство оборони УкраїниГенеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of UkraineВМС ЗС України.