День військового журналіста

19 лютого 2015 року бойовики виклали в мережу відео з тілами загиблих українських воїнів внаслідок обстрілу поблизу Дебальцевого. З кишені одного з загиблих бойовики дістали посвідчення і показали на камеру «Посвідчення офіцера. Лабуткін Дмитро Віталійович»… Дмитро був не просто офіцером ЗСУ, він був військовим журналістом. 
 

З початком війни військовий журналіст вже перестав бути звичайним кореспондентом, який займається просто висвітленням подій під час бойових дій, а й військовим, який, окрім автомата, яким воює на полі бою, ще й тримає відеокамеру, якою бореться в інформаційній війні у світі брехні та фейків РФ.

Дмитро – один із небагатьох, кому вдалося зняти й передати на «велику землю» усю правду про те, як росіяни анексували Крим. Його ексклюзивні кадри про присутність з перших днів війни на Донбасі регулярних російських військ, техніки та озброєння нині є неспростовним доказом агресії РФ проти України для світової спільноти…16 лютого 2015-го він теж фільмував свій репортаж про Дебальцеве, проте потрапив під обстріл і отримав смертельне поранення.

Це свято як знак поваги до тих військових журналістів, які воюють поруч із українськими військовими в найгарячіших місцях спротиву загарбнику. Це визнання професійної доблесті медійників у погонах, які продовжують важливу і безперервну вахту в царині інформаційно-ідеологічного спротиву.

Окрім Дмитра, на війні загинули ще три цивільні журналісти, які змінили фотоапарат на автомат: львівський журналіст, кулеметник 24-го окремого штурмового батальйону "Айдар" (10-а окрема гірсько-штурмова бригада) Віктор Гурняк, дніпровський журналіст Олександр Черніков, який служив у 9-й роті 25-ї бригади ДШВ і поліг 22 січня 2015-го, обороняючи Донецький аеропорт та київський фотожурналіст Сергій Ніколаєв, який загинув у лютому 2015 року неподалік Пісків.


Важливим напрямком роботи популяризації українського війська є робота «Військового телебачення» та військового радіо «АрміяФМ». Відтак, з початком війни, полковник ЗСУ Яна Холодна, разом із командою військкорів створили єдине військове радіо «АрміяФМ» та вдихнули в «Військове телебачення України» нове життя,  де  працюють військові журналісти, які постійно перебувають у гарячих точках нашої держави та поза її межами. Зараз «Військове телебачення» – це студія, де силами в сотні разів менше звичайного телеканалу роблять проекти:

«Техніка війни» – інформаційно-аналітичний проект про військово-технічне забезпечення воєнної безпеки України та світу. Це актуальна інформація про нові та модернізовані зразки озброєння та військової техніки. Методи ведення війни у всіх її проявах.

«Voїн – це я» – це історії людей, яких не зламала війна. Кожна історія українського воїна – це пережитий ним епізод російсько-української війни. А ще – цінне свідчення злочинів російської федерації на сході України.

«ProВійсько» – щотижнева інформаційно-аналітична програма, присвячена українській армії. 

Також унікальним продуктом є проект «РЕКРУТ», де військовий журналіст Олексій Чубашев стає рекрутом, щоб показати як проходить випробування та відбір, щоб стати спецпризначенцем «РЕКРУТ. UASOF», десантником «РЕРКУТ.UA: ДЕСАНТ», морським піхотинцем та розказати про їхній бойовий шлях, традиції, втрати та нестримну жагу помсти, а у четвертому сезоні «РЕКРУТ.UA: СНАЙПЕР» Олексій Чубашев випробовує свої сили у ролі снайпера.

Автор:

Марко Неясит

16.02.2021