Жыве Беларусь: день, що змінив долю країни

ХХ століття запам’ятається як одне з найбільш кривавих в історії людства. Війни, революції, бажання скинути старі імперії та відродити національні держави, які давно знаходилися під ярмом чужинців. Не стала винятком і сусідня до України Білорусь.

Звичайний українець знає про Білорусь наступні факти: колишня республіка СРСР, незмінний президент Лукашенко, випускає годинники “Луч” та має безліч видів картоплі. Але чи знаємо ми, що у 1945-му вона стала однією із співзасновниць Організації Об’єднаних Націй, або про те, як у 1918 році їй вдалося вибороти незалежність?

У ХХ столітті сталася подія, яка показала, що білоруський народ не бажає бути частиною великої імперії зла, а хоче збудувати власну державу для себе та своїх нащадків. 

25 березня 1918 року у Мінську була підписана Третя Статутна грамота, яка проголосила створення першої національної білоруської держави Білоруська Народна Республіка. Прийняття документу проходило у вкрай складних умовах: Російська Радянська Федеративна Соціалістична Республіка вивела з Білорусі радянські війська, Мінськ залишився під окупацією німецької армії, яка швидко просувалася до столиці. Важка ситуація панувала і серед білоруського національного руху: між прихильниками незалежності та прихильниками єдності з Росією тривали гострі суперечки.

Але їм все ж вдалося підписати Третю Статутну грамоту. В ніч з 24 на 25 березня  відбулося засідання, а вранці 25-го світ побачив Статут, який проголошував Білоруську Народну Республіку, офіційною мовою нової держави стала білоруська, столицею — Мінськ. Також визнавалися права та свободи громадян республіки, які ще згадувалися у Другій Статутній грамоті: свобода слова, друку, зібрань, страйків, союзів, сумління, недоторканість особи, право народів на національну автономію, рівність всіх мов Білорусі.

Дату 25-го березня білоруси вшановують до сьогодні, хоча вона так і не стала офіційним святом. Вперше річницю проголошення Білоруської Народної Республіки  провели ще в 1919 році у місті Гродно, а з 1990 року його відзначають як День Волі, який супроводжується політичними акціями, мітингами, ходами. Проте неодноразово активістів акцій заарештовували та кидали до в’язниці.  Так у 2019 році під час святкування затримали активістку Олену Товсту, яка висловила протест проти затримань, що відбуваються 24 березня.

 

Білоруси — сильна нація, яка показала, що навіть у складних умовах можна вибороти незалежність для своєї держави. І хоч Білоруська Народна Республіка проіснувала лише рік, для білоруського народу вона стала стимулом позбутися ярма російського царизму. А сучасне покоління й сьогодні згадує велику подію 25 березня 1918 року та продовжує боротися за утвердження тої країни, яку тоді утворили їхні предки.

 

Автор:

Марія Микитчак

25.03.2020