З чим вітати жінок 8-го березня?

 

Люди, особливо ті, які не звикли думати, читати, або цікавитись першоджерелами, натомість довіряючи думці більшості, не задумуючись, що ця думка не обов’язково правильна, зазвичай сприймають інформацію без перевірки.

Існує традиція прив'язувати виникнення Міжнародного жіночого дня до демонстрації, яку провели 8 березня 1857 року в Нью-Йорку робітниці-текстильниці з вимогами рівної з чоловіками зарплатні, поліпшення умов праці та 10-годинного робочого дня. У 1895 році, 8 березня, повії Чикаго вийшли на демонстрацію з вимогою виплатити матросам зарплату. В останніх просто не було грошей, щоб розплатитися із представницями найдавнішої професії. Через рік, 8 березня 1896 року, те ж саме відбулося в Нью-Йорку. У наступні роки демонстрації жінок часто приурочувалися до цього дня. 
 В СРСР це “свято” принесла подруга Цеткін — радянська революціонерка Олександра Колонтай. Та сама, яка підкорила Радянський Союз "великою фразою": "Віддаватися першому зустрічному чоловіку треба так же легко, як випити стакан води". На конференції Соціалістичного Інтернаціоналу у Копенгагені 1910 року вона запропонувала ідею Міжнародного жіночого дня. Зокрема, йшлося про надання права голосувати і займати державні посади. День став символом фемінізму й антисексизму.

Радянська влада забезпечила цю рівність тим, що дала жінці в руки лопату, відбійний молоток, посадила на трактори – зробивши з неї тяглову робочу силу, відібравши від жінки традиційну функцію – берегині сімейного затишку та материнства - цю функцію виховання перебрали на себе, починаючи від дитячого садочка, навчальні заклади всіх рівнів, які “виковували кадри для партійної роботи”. Акцентувалася увага на особливому місці жінки в боротьбі за «щасливе комуністичне завтра».

Сьогодні 8 березня відзначають у тій частині колишнього Радянського Союзу, де зберігаються авторитарні режими (РФ, Азербайджані, Грузії, Казахстані, Киргизстані, Молдові, Таджикистані, Туркменістані, Білорусі.) Однак в деяких країнах він втратив політичне забарвлення, в Узбекистані свято відзначають як День матері; у Вірменії його відзначають 7 квітня, як День материнства і краси.

Натомість в Україні святкують День Матері, який відзначають у другу неділю травня, адже у вихованні велика роль відводиться матері, яка боролася за духовне збереження своїх дітей, щоб вони пам'ятали свою національну спадщину і походження. Саме від неї залежить виховання дитини і саме мати прищеплює любов до рідної землі.

Наші предки завжди з гідною повагою ставились до жінок, тому шануйте і радуйте жінок, не прив’язуючись до якихось дат і свят.

 


 

Передрук матеріалів дозволяється тільки за умови посилання на "Молодіжний Націоналістичний Конгрес" та зазначення автора. "Молодіжний Націоналістичний Конгрес" не несе відповідальності за зміст матеріалів, опублікованих авторами.