Військовим ліцеїстам презентували книги про боротьбу ОУН і УПА

У Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна ми презентували книги про боротьбу підпільників ОУН та бійців УПА, якими зокрема були Василь Кук та Степан Мудрик.

«Сучані заклади освіти, в яких виховують українських військових, повинні наповнюватись українським змістом. Ми маємо негативний досвід радянської системи освіти: радянські військові заклади створювали «солдатиків», позбавлених української ідентифікації. Українські військові ліцеї повинні виховувати воїнів, що мають цінності і принципи. Саме такі воїни потрібні країні не лише для військових завдань, а щоб бути прикладом для українців, мотивуючи їх боротись з ворогом на всіх напрямках», - розповідає Василь Дубовий, Голова Секретаріату МНК,один з організаторів заходу.

WhatsApp Image 2018-12-04 at 17.58.25 (10).jpeg

За словами історика, дослідниці національно-визвольного руху Аліни Понипаляк, презентовані книги розповідають про історію двох людей, які боролися за незалежність України в один з найскладніших періодів. У книгах простежується діалог між читачем і головними героями. У першій книзі «УПА в запитаннях та відповідях Головного командира», автором якої є сам Головнокомандувач УПА Василь Кук, йдеться про особистий досвід ведення боротьби за українську незалежність. Друга книга присвячена видатному розвіднику українського визвольного руху Степану Мудрику, авторства відомого львівського дослідника Ярослава Сватка. Мова йде про ОУН і те середовище, в якому виховувалася українська молодь

WhatsApp Image 2018-12-04 at 17.58.26 (3).jpeg WhatsApp Image 2018-12-04 at 17.58.25 (11).jpeg

— «Сучасна російсько-українська війна - це продовження боротьби за свободу та незележність України. Ми повинні перемогти, щоб не допустити втрату державності, нищення української нації, як це вже було в роки Голодмору-геноциду. Якщо хтось не вірить, що в ХХІ столітті таке можливо, то варто нагадати, що росіяни зробили в Сирії, застосувавши хімічну зброю проти мирного населення. Тому зараз, коли ми маємо Державу, армію, яка тримає наше мирне небо, ми маємо бути як ніколи консолідовані і спільним фронтом мусимо вистояти і перемогти», — зазначив Дмитро Жмайло, член МНК, Керівник Штабу «Вільних Людей».

Автор:

Інформцентр МНК

04.12.2018