Російські помийки про Гурби,або “у вати підгорає”

Російські помийки про Гурби,або “у вати підгорає”

Розповімо вам, як Гурби-Антонівці лякають не тільки російські “засоби масової інформації”, а навіть  Медведчука, і пояснимо, чому так відбувається.

Гурби-Антонівці — унікальна гра в Україні та й у світі загалом. Навички й досвід, здобутий завдяки вишколу, допомагає сьогодні громадським активістам, захисникам на фронті та просто свідомим громадян. Відповідальність, робота в групах, тактика, стратегічне мислення, формування команди, сміливість і десятки інших характерних навичок, які можна здобути (прокачати) на Гурбах. Сотники Самооборони Майдану, керівники підрозділів, лідери громадських середовищ виховувалися на цій тереновій грі. Саме тому  Гурби постійно знаходяться під пильним  прицілом російських ЗМІ.

Послідовність маніпуляцій: протягом 2020 року у низці проросійських ЗМІ в Україні й ЗМІ в Росії вийшли публікації про те, що український уряд фінансує нацистів йшлося, звичайно ж, про МНК, який із нацизмом не має нічого спільного. Конгрес був створений за ініціативи ОУН(б) і керується виключно ідеологією українського націоналізму). Опісля публікації таких  статей  “сам” Віктор Медведчук згадав про МНК у своїх дописах (заявах), критикуючи чинну владу за фінансування молодіжних патріотичних заходів. Фінальним сюжетом став випуск “ексклюзиву” на RT, автор якого посилається на “лідера опозиції” Медведчука.

 

Під прицілом RT — ексклюзив про Гурби.

Джерело: rt.com, автор: Габріель Гевін
Стаття вийшла англійською мовою (очевидно розрахована на те, щоб дискредитувати  гру та організаторів перед міжнародною спільнотою.

Короткий зміст і яскраві цитати:

Молодь вивозять і дресирують

Стаття розповідає, як щороку молодь “вивозять в ліс/bus out” для спеціального навчання. “Поїздка/trip” організовується “молодіжним крилом найвідомішої ультранаціоналістичної групи в Україні/youth wing of Ukraine’s most notorious ultranationalist group”.

Дискредитація УПА і бою під Гурбами

Бій під Гурбами і його вшанування згадують, як “відзначення кривавої битви/commemorate a bloody battle”. Стаття дискредитує УПА і ОУН, описуючи їх мету, як “створення незалежної української етнодержави, пристосованої до нацистів/the establishment of an independent, Nazi-aligned Ukrainian ethno-state”.  Описуючи УПА, автор посилається на маніпулятивну книгу  "Реконструкція націй" американського історика Тімоті Снайдера. 

Фінансування державою

Стаття звертає увагу на те, що теренова гра фінансується   урядом України, а саме Міністерством молоді і спорту.  Увагу акцентують на тому, що президент Володимир Зеленський виступав за ініціативу проведення гри, продовжуючи політику Петра Порошенка.

Учасники Гурб

Автор перераховує здобутки учасників гри в негативному і контексті, зокрема:
— нагородження Івана Кішки премією Кабінету Міністрів України;

— підготовку 1400 військ "Самооборони Майдану/1,400 ‘Maidan Self Defence’ troops"; проведення 1885 громадських проектів, і залучення понад 35 000 людей.

Стаття “рекламує” Повстанську Ватру, як подібний захід, а також стверджує, що попередня голова Молодіжного Націоналістичного Конгресу Соломія Фаріон “позує в армійських костюмах та з молодими послідовниками/poses in army fatigues and with young followers”.
Микола Мисак, голова осередку МНК в Тернополі, який був помічений на фото з теренової гри, позиціонується як вчитель військової справи, тож автор статті посилається на його Facebook сторінку, де Микола “публікує, як вчить групу молодих жінок, одягнених у камуфляж, стрільби з рушниці/posted a video of himself teaching a group of young women dressed in camouflage to fire shotguns”.
У статті згадуються Сергій Репік, як голова секретаріату, і Ольга Сидій, як керівників інформаційного центру із маніпулятивними тезами щодо їх діяльності.


Стаття завершується посиланням на розширену статтю Віктора Медведчука про те, як Зеленський толерує проведення події, яка  “спричинить розкол в Україні/drive divisions in Ukraine”

Публікації “авторитетного” Медведчука про фінансування Гурб і подібних заходів були поширені на його ресурсах: Zik, Newsone, 112, а також на подібних проросійських ЗМІ, як Подробности (Інтер), Golos.ua, Mignews, Regnum, From-ua.

Як висновок, російські помийки пишуть про патріотичні заходи в Україні не з метою інформування чи реклами. Вони є частиною інформаційно психологічної операції агресора щодо України. Ціль Кремля створити враження, що Гурби, громадські рухи та організації є радикалами та нацистами, що становлять “мирному руському насілєнію”. 


Гурби-Антонівці і після побрехеньок рупорів Путіна залишаються найбільшою всеукраїнською тереновою грою і сотні молодих людей будуть продовжувати вишколюватися тут і гартувати свій характер. Відповіддю на “ватну” маніпуляцію може стати тільки системна пропаганда українського націоналізму і ведення роз’яснювальної інформаційної роботи. 

Автор:

Оля Сидій

04.05.2021