Тризуб - екстреміський символ чи величний спадок віків?

Четверта точка Декалогу Українських Націоналістів говорить: «Будь гордий того, що Ти є спадкоємцем боротьби за славу Володимирового Тризуба». Такими словами Степан Ленкавський, автор декалогу, вдало підкреслює важливість цього простого та водночас величного і давнього символу. 

Версій щодо значення тризуба є чимало, але жодна з них не є до кінця підтвердженою. Нам залишається лише здогадуватися що означає цей лаконічний, багатовіковий та загадковий символ.

Історія тризуба такого, яким ми бачимо сьогодні, сягає часів Володимира Великого, який імовірно отримав його, як родовий символ, в спадок. В X ст. тризуб з’являється на монетах, медальйонах, цеглинах храмів, зброї, при тому є не лише знаком роду Рюриковичів, а й державним символом. Нащадки Володимира: Святослав І Окаянний, Ярослав Мудрий, Ізяслав Ярославович та інші – переймали це геральдичне знамено, але щоразу видозмінювали його. З часом символ княжого роду почав заміняти герб з емблемою святого архистратига Михаїла, а до XV ст. тризуб взагалі перестали вживати.

Тризуб отримав нове життя аж у 1918 р., в часі проголошення УНР. Саме він у відповідному орнаменті, після довгих дискусій, з-поміж усіх варіантів був обраний великим та малим гербом УНР. Від 22 січня 1919 р., згідно із Законом про Злуку, тризуб увійшов у крайовий герб Західної області УНР. З того часу тризуб стає популярним серед населення та об’єднує всі українські землі. Тризуб був частиною герба за держави Павла Скоропадського, за Директорії та у Карпатській Україні. Також  він став одним з елементів емблеми Пласту, а тризуб з мечем посередині – емблемою ОУН.

На сьогодні золотий тризуб на синьому полі, затверджений 19 лютого 1992р., тобто рівно 28 років тому, є гербом України. Проте це ще не щасливий кінець історії, адже він ухвалений лише як малий герб. Щодо великого герба України, то його досі немає. В Конституції України зазначено, що він має встановлюватися з урахуванням малого Державного герба України та герба Війська Запорозького (козак з мушкетом на плечі та шаблею при боці). Прототип такого герба розроблений вже давно, проте вже минає 29 рік незалежності, а тризуб на синьому полотні досі гідно виконує роль як малого так і великого Державних гербів України.

Також варто згадати про прикрий інцидент, який трапився в січні цього року. Британська поліція додала тризуб до «Посібника з протидії екстремізму». На звернення українського посольства уряд Об’єднаного Королівства лише шкодує за будь-яку образу українців.

Однак, попри деякі неприємні ситуації, хоч історія ще далеко не закінчена, тризуб гордо залишається державним символом України. Цей знак від княжої Русі до сьогодення об’єднує всіх українців в одну вільну націю, а наше завдання зараз – бути гордими того, що Ми є спадкоємцями боротьби за славу Володимирового Тризуба.

 

 

Автор:

Уляна Кирилів

19.02.2020