Реакція світової спільноти на дії Кремля

 

Останніми днями Росія перейшла в активну фазу агресії проти України. 

Напруга на кордоні посилюється щодня: ескалація військ не припиняється, бойовики кожного дня порушують режим тиші, а цивільне населення з окупованих територій “евакуйовують” до Ростовської області.  До того ж РФ здійснює свої маневри й на дипломатичному фронті: 19 лютого Росія проігнорувала засідання тристоронньої контактної групи, 21 лютого Путін визнав незалежність «Л/ДНР» й 22 лютого рада федерації дала згоду на використання збройних сил РФ поза її межами. 

Така ситуація навколо ймовірного повномасштабного наступу Росії на Україну є тривожною як і для нас, так і для всього світу. Проте саме позиція інших держав щодо дій країни агресора є одним з ключових факторів, що стримують Кремль.

А тому розберемо, яку реакцію різні країни дали на такі дії РФ? 

 

США

22 лютого Байден оголосив про ряд санкцій США проти Росії, що розповсюдяться на російські еліти, банки та суверенний борг. 

Отож Росія не зможе отримувати фінансування від американських інвесторів, щоб сплатити свій державний борг. Окрім того, запровадженні санкції проти двох банків “Внешэкономбанк” та “банк російських військових” (тут швидше за все Байден мав на увазі “Промсвязьбанк”), а також проти низки російських еліт та їхніх родин. 

Цього ж дня запровадили санкції проти «Л/ДНР», а саме: громадянам США забороняється здійснювати нові інвестиції та фінансову діяльність на цих територіях, не дозволяється ввозити до США будь-які товари, послуги або технології з окупованих регіонів, а також постачати перелічене до цих регіонів.

12.png

Європейський Союз

ЄС також затвердив пакет санкцій проти російських банків та депутатів, які голосували за визнання «Л/ДНР».

Обмеження стосуються:

  • Причетних до визнання самопроголошених "республік" та осіб, об’єднань, які відіграли роль у підриві територіальної цілісності України.
  • Банків, що фінансують російську військову та інші діяльності на цих територіях.
  • Можливостей російської влади залучити кошти на західних ринках для фінансування свого держбюджету.
  • Торгівлі між «Л/ДНР» та країнами-членами ЄС.

 

Великобританія

22 лютого Британія ввела санкції проти російських банків і олігархів.

Вони стосуватимуться трьох бізнесменів: Геннадія Тимченка, Бориса та Ігоря Ротенбергів. За заявою прем'єр-міністра Боріса Джонсона, всі активи цих людей у Великобританії заморозять, а британським фізичним і юридичним особам заборонено з ними співпрацювати. Щодо банків, то під санкції потрапив такий перелік: “Россія”, “Індустріальний ощадний банк”, “Генеральний банк”, “Промсвязьбанк” і “Чорноморський банк”

Також глава британського уряду зазначив, що це тільки перший етап санкцій і будуть наступні, якщо Росія не припинить дії проти територіальної цілісності України. 

 

Німеччина 

Останнім часом з боку Німеччини ми спостерігаємо відсутність реакції на дії Кремля. Також нагадаємо, що Німеччина була практично єдиною країною, яка відмовилася надавати військову допомогу Україні та всяко перешкоджала цьому. Німеччина, попри російську агресію, також продовжувала запуск “Північного потоку - 2”.

 

Проте, на засіданні РБ ООН в понеділок (21 лютого) посол Антьє Леендерце заявила:

“Разом із нашими союзниками й партнерами ми застосуємо жорстких та адекватних кроків у відповідь на порушення Росією міжнародного права, що матиме серйозні економічні, політичні та геостратегічні наслідки”. 

 

Вона підкреслила, що її уряд рішуче засуджує новий наступ Росії на суверенітет України. У цьому зв’язку посол закликала всі держави-члени ООН приєднатися до цієї реакції.

 

І вже 22 лютого Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що запуск газопроводу «Північний потік-2» призупиняється через ескалацію на сході України. Така позиція справді важлива, оскільки демонструє солідарність Берліна з нашою країною. 

13.png

Канада

Ще 15 лютого Канада розблокувала постачання летальної зброї в Україну. 15 лютого Трюдо оголосив, що Канада надасть Україні летальну зброю та боєприпаси на суму 7,8 млн канадських доларів ($6,1 млн) на додачу до фінансової позики у 500 млн канадських доларів ($393 млн).

 

Вже 22 лютого, після заяви Путіна, Канада оголосила про нові санкції проти Росії. Обмеження стосуються російських банків та включають заборону для канадців на будь-які фінансові операції із так званими “ЛНР” та “ДНР”.

 

Також громадянам Канади будуть заборонені операції з суверенним боргом Росії. Оттава також накладе санкції на членів російського парламенту, які проголосували "за" щодо визнання ОРДЛО.

 

Окрім покарань, прем’єр-міністр Джастін Трюдо наказав розгорнути ще 460 військовослужбовців канадських збройних сил — армії, флоту та повітряних сил — для участі в місії НАТО у Східній Європі.

 

Австралія

23 лютого Австралія заявила, що підтримує американські та британські санкції проти РФ і має намір піддати санкціям два російські банки. Окрім цього, за словами очільника уряду Австралії, буде запроваджена заборона на поїздки для восьми членів російської Ради безпеки, а також подальші санкції проти Москви. 

 

Угорщина 

З активізацією військ РФ на території України,  міністр оборони Угорщини Тібор Бенко заявив про переміщення військ угорської армії до кордону з Україною. Таке рішення аргументують посиленням безпеки країни та створенням можливості реагувати на гуманітарні завдання у випадку загрози. 

 

22 лютого у ЗМІ з’явилася інформація про те, що Угорщина не підтримує рішення ЄС щодо санкцій проти РФ за визнання «ЛДНР». Однак в посольстві Угорщини спростували цю інформацію та підтвердили, що Угорщина визнає суверенітет і територіальну цілісність України й повністю підтримує кроки ЄС. 

 

Проте не слід забувати, що Угорщина є сателітом Росії в Європейському Союзі, а значна частина угорських політичних партій (в тому числі тих, які перебувають в угорському Уряді) відкрито підтримують ідеї РФ.

 

Японія 

Премʼєр-міністр Японії Фуміо Кісіда 23 лютого також оголосив заходи, які запровадить уряд країни проти Росії. По-перше, буде накладена заборона на операції з новим суверенним боргом Росії. По-друге, як і у Британії, Токіо заморозить активи та не дозволить в’їзд для осіб, що пов’язані з угрупованнями “Л/ДНР”.

 

Інші країни

Є відверто проросійські держави, які хоч і глобально на ситуацію не впливають, але також висловлюють свою позицію. Наразі такі країни як Куба, Венесуела, Нікарагуа й Сирія, а також невизнані республіки «Абхазія» та «Південна Осетія» погодились визнати незалежність «Л/ДНР». Фактично це ті ж країни, які у 2014 році визнали анексію Криму Росією.

 

Що маємо в підсумку? 

Визнання Росією «Л/ДНР» пробудило світ, оскільки до цієї події західні держави відтягували посилення санкцій проти Москви, продовжували будівництво “Північного потоку 2” та іноді імітували допомогу Україні. Зараз же Захід нарешті відкрив очі та ще відкритіше та голосніше висловлює нам підтримку, ставить жорсткіші обмеження для Кремля та обіцяє надалі протидіяти РФ у випадку подальшої ескалації. 

 

Автор:

Софія Кашуба

23.02.2022