Пісня буде поміж нас - Володимир Івасюк

4 березня 1949 року народився один з основоположників української естрадної музики та посмертно Герой України – Володимир Михайлович Івасюк.

Він любив свою країну. Любив мову якою говорить, і людей які жили поруч. Своїми піснями він відроджував в українцях те, що Радянський Союз наполегливо вбивав роками. Він протистояв навіть самій думці, що є один радянський народ і братні держави. Відмовляючись писати пісні російською чи присвячувати їх до якоїсь події, яка мала на меті прославлення совєцького союзу, Івасюк показував, що його позиція є непохитною і на поступки він не піде. Режим знищував талановитих українців, які відмовлялися йти на компроміси з совістю, і, на жаль, Володимир Івасюк не був виключенням. 

Точна дата та обставини смерті Володимира Івасюка невідомі. За офіційною версією це було самоповішення, ґрунтоване на тому, що  Володимир ще не набув душевної рівноваги після лікування у Львівській обласній психіатричній лікарні.

18 травня 1979 року його тіло було знайдене повішеним у Брюховицькому лісі під Львовом. І знайдене не слідством, яке завершило справу №329 "Пошукова справа по факту смерті композитора В. Івасюка" 11 травня, а солдатом, який “полював на лисиць”. Цікаво те, що ще до того, як слідчі закрили справу, вони вже знали, що Володимир мертвий.

Коли чуєш про Володимира Івасюка, одразу на думку приходить його пісня, яка стала однією з найвідоміших у світі – “Червона Рута”. Пісня  засіла глибоко в серця українців і, здається, ще не скоро їх покине .

Народився Володимир в місті Кіцман Чернівецької області в родині учителів Михайла Івасюка і Софії Карякіної. У  віці 5 років почав вчитися у музичній школі, створеній зусиллями батька. Разом з батьками у 1966 переїжджає до Чернівців, де влаштовується на завод “Легмаш”  вчитися на слюсаря і одночасно з цим керує заводським хором.

У 1967 поновлює навчання у  Чернівецькому державному медичному інституті (попереднього разу його вигнали у перший ж день, коли дізналися, що Володимир з друзями незадовго до випускного зі школи скинули бюст Леніна).

У прямому ефірі передачі «Камертон доброго настрою» від 13 вересня 1970 року вперше були виконані такі пісні як “Водограй “ та “Червона Рута”. Саме ця подія стала ключовою у житті Івасюка.

У 1977 році переїхав у Львів, де активно займався творчою діяльністю. Найвідоміші пісні: «Відлітали журавлі», «Я піду в далекі гори», «Червона рута», «Водограй» «Пісня буде поміж нас», «Лиш раз цвіте любов», «Балада про мальви», «Я — твоє крило».

Культура і політика були і будуть дуже тісно пов'язані. Івасюк знав це ще 50 років тому, на відміну від наших сучасних "зірок". Пишучи пісні російською, виступаючи чи підтримуючи культуру окупанта, вони тим самим продовжують гібридну війну. 

 

"Відлітали журавлі від хати,

Глянула услід старенька мати.

- Ой, журавлики, чи з вас хто знає,

Де мій син єдиний спочиває?"