Перемогти не можна капітулювати!

Перемогти не можна капітулювати! Або чому важливо досліджувати відцентрові рухи Російської Федерації

Спеціально до 120-річчя від дня народження Юрія Липи 

Візіонер геополітичної стратегії України

Юрій Липа був непересічною особистістю і запам’ятався не лише як ідеолог українського націоналізму, а і як співзасновник Українського Чорноморського інституту. Ця науково-дослідна установа вивчала політичні та економічні проблеми, що постануть перед Україною після здобуття незалежності.

Найповніше ідейно-філософські погляди Липи розкриті в його «всеукраїнській трилогії» — «Призначення України» (1938), «Чорноморська доктрина» (1940) та «Розподіл Росії» (1941 — саме в п'ятдесятиліття присяги «Братства Тарасівців» на могилі Шевченка). У цих працях вибудовано можливі сценарії розвитку геополітичної ситуації. Важливо звернути увагу на час написання цих робіт — якраз на початку ІІ світової війни. Ще тоді Липа зауважив необхідність розвалу імперії, оскільки саме Росія нестиме найбільшу загрозу для державного суверенітету та успішного розвитку України.

lipa1.png

Юрій Липа доводить, що Україна є геополітично вирішальним чинником для розвалу Російської імперії як штучного, деспотичного й антинаціонального монстра міжнародної політики. Натомість у цій праці немає якоїсь чужонаціональної ненависті до росіян. Це радше спроба допомогти їм і світові розв’язати цю надскладну міжнародну проблему, яка називається «Російська імперія». Створена різними деспотичними та фанатичними особами: від Андрія Боголюбського до Івана Грозного, від Петра І до Володимира Леніна, Росія як імперія виросла на протиставленні себе світові. Так визріла ментальна схильність росіян до ненависті, до вишукування ворогів в кожному “незручному” народові. 

Тези Юрія Липи відповідають загальній спрямованості геополітичних стратегій українського націоналізму у площині розв'язання російської проблеми: “Росія доти буде тягарем і загрозою для сусідів, доки не зосередиться на розбудові власне російської національної держави на своїх етнічних територіях, доки не відмовиться від своєї імперської політики”. 

Отже, знищення Росії як імперії було, є і буде стратегічною метою українського націоналізму. Це випливає із життєвих інтересів української нації. А на руїнах російської імперії має відбутися національний ренесанс як самих росіян, так й інших поневолених народів. 

lipa2.png

Мапа "Можливий завтрашній світ" в австралійській пресі. Початок 1950-х років. На карті позначений Ідель-Урал.

З огляду на масштаб наслідків ця думка часто видається неможливою в реалізації. Але чи так є насправді? Дуже часто ми стереотипно уявляємо Росію як потворного непереможного біблійного монстра Левіафана, замість того, щоб дослідити його походження та знайти формулу перемоги над ним. Тому, в першу чергу, нам життєво необхідно створити аналітичні центри на зразок американських Jamestown Foundation та Potomac Foundation, що досліджують події та тенденції в країнах, які стратегічно чи тактично важливі для США, а також працюють у напрямку покращення якості публічного дискурсу та формулювання національної політики. 

В Україні також є помітне просування в цьому напрямку. Зокрема 15 квітня минулого року з ініціативи Центру дослідження безпекового середовища «Прометей» було проведено обговорення проблеми асиміляції корінних народів та національних меншин, які регулярно зазнають системного тиску з боку уряду РФ. Важливо розуміти, що корінні народи не готові миритися з таким порядком, як приклад — самоспалення удмуртського вченого Альберта Разіна (10.09.2019 р.) на знак протесту проти політики русифікації.

Ідель-Урал

Російська Федерація складається з 83 суб'єктів, 21 з яких є республіками. Республіки, на відміну від країв і областей, є національно-державними утвореннями, тобто формою державності того або іншого народу (народів) у складі Росії. На думку багатьох дослідників РФ, особливу увагу слід приділити регіону “Ідель-Урал”. Дослідження цієї місцевості як можливого спускового гачка демонтажу імперії почалося ще з початку 20 століття. 

Сучасний регіон Ідель-Урал — це територія шести республік Російської Федерації: Мордовії, Чувашії, Мері-Ел, Татарстану, Удмуртії та Башкортостану. Загальна площа республік Ідель-Уралу складає 320 708 км², що більше за територію Польщі. На цих територіях проживають 7 титульних націй: ерзя, мокша, чуваші, марі, татари, удмурти, башкири. Станом на 2018 рік на цих територіях мешкає 12 189 127 осіб. Найзахіднішою республікою Ідель-Уралу є Ерзяно-Мокшанія (Мордовія) відстань від якої до східних кордонів України близько 500 км. Найсхіднішою і найбільш населеною — Башкортостан, який одночасно є і найсхіднішою частиною Європи. Титульні народи республік Ідель-Уралу відносяться до представників двох мовних груп. Татари, башкири та чуваші розмовляють на тюркських мовах. Ерзя, мокша, мері та удмурти - це фіно-угорські народи. Національні мови корінних народів свідомо знищують з усіх сфер вжитку, а республіки Поволжя обмежують у своїх правах. Тому, на відміну від так званої російська опозиції, яка просякнута ідеями імперіалізму та «русского міра» не менше ніж очільники Кремля — це наші справжні союзники, які мріють не про "іншу Росію", а про власні держави.

Громадський рух «Вільний Ідель-Урал» видав політичну карту Ідель-Уралу:

Татарстан - серце Ідель-Уралу

lipa3.png

Татарстан — суб'єкт РФ, суверенна республіка, яка першою серед регіону 30 серпня 1990 року проголосила декларацію про суверенітет, але повністю дезінтегруватися так і не змогла.

Столиця — місто Казань, з  населенням майже чотири мільйони осіб. Структура: татари 53,2%, росіяни 39,7%. Татарстан є 6-м за обсягами виробництва та одним з найбільш економічно розвинених регіонів Росії. Обсяг валового регіонального продукту республіки у 2017 році склав 2114,2 млрд руб. Республіка входить до трійки лідерів серед інших регіонів Росії за обсягом сільськогосподарської продукції. Основним ресурсом надр республіки є нафта. Також добре розвинута хімічна галузь та машинобудування (“КАМАЗ”).

Державними мовами в Республіці Татарстан є рівноправні татарська і російська. На території республіки зареєстровано 1428 мечетей і 319 церков. Найпоширенішими релігіями в Республіці Татарстан є іслам (переважно суніти) і православне християнство. 

Жителі Казані відмінно пам'ятають 1991 рік. Величезні натовпи людей на центральній площі міста з криками "Азатлик!" (по-татарськи "Свобода!"), щоденні мітинги перед будівлею уряду Татарстану і плакати: "Татарстан — незалежна держава", "Русскіє, забирайтеся геть з республіки!". Тоді, у 1992 році, провели референдум, і Татарстан став суверенною республікою в складі Росії. Але коли почалися реальні економічні зміни, коли Татарстан перестав платити податки в російський бюджет і став самостійно торгувати нафтою, Єльцин вирішив, що гра в суверенітет занадто дорого обходиться Москві. Подальші невдоволення закінчилася, коли почалася Чечня. Єльцин дав зрозуміти, що більше поступок Татарстану не буде.

У 2017 році на всій території Росії вивчення татарської мови у школах не більше двох годин на тиждень стало необов’язковим, що, своєю чергою, викликало численні протести. А у 2018 засновниця татарської партії національної незалежності «Иттифак» Фаузія Байрамова, яку вважають “голосом і совістю татарської нації”, написала звернення до ООН, в якому розкритикувала новий російський закон про вивчення мов народів РФ.

lipa4.png

Також у 2019 під час мітингу вона заявила про необхідність «відкрити народу великий самообман»: «Чому татари у 21 столітті залишилися в такому положенні? У нас становище гірше, ніж в 1552 році. Тоді ми втратили свою державу — Казанське ханство, а зараз ми на очах у всього світу втрачаємо свою націю, ідентичність, татарський народ, втрачаємо себе» і закликала відзначати 15 жовтня, день взяття Казані, «не плачемо і скорботою, а гучними вимогами незалежності». 

 

Чувашія - найбільш моноетнічна республіка регіону. 

З одного мільйону двісті тисяч жителів чувашів - 67,69%, росіян - 26,53%, татар - 2,77%.

Територія Чувашії була приєднана до Росії в 1551 році, після 120 років приналежності до Казанського Ханства. У Російської Імперії республіка була розділена між двома адміністративними одиницями — Казанською і Симбірською губерніями. 24 червня 1920 була сформована Чуваська автономна область, з квітня 1925 року — Чуваська АРСР, а з 1992 року - Чуваська Республіка.

Чуваські національно-культурні автономії утворені у 29 суб'єктах Російської Федерації та 6 закордонних країнах і їх кількість досягає 79. Всі національно-культурні товариства, спілки, автономії й інші форми об'єднань, що діють на території Чуваської Республіки, Російської Федерації, країн СНД та світу, об'єднує "Чуваський національний конгрес".

lipa5.png

Протягом свого історичного розвитку, чуваші, так само, як і марійці, знаходився в залежності від великих держав і державних утворень. Історія  народу тісно переплітається з розвитком Волзької Булгарії, спадкоємцями якої сьогодні вони себе вважають. Тривала залежність Сувар (чувашів) від Золотої Орди, Казанського ханства і Московії відклала свій відбиток як на етногенезі даного народу, так і на особливостях його подальшого національно-культурного і політичного розвитку. Попри масштабні хвилі ісламізації, а потім і християнізації сучасних чувашів, цей народ зберіг ряд національних традицій, в тому числі виражених в збереженні релігії — сардаш. Російська влада і керівництво РПЦ МП послідовно проводить політику русифікації та асиміляції чуваського народу.

В рамках аналізу феномену чуваського сепаратизму необхідно відзначити, що значний вплив на нього чинять національні традиції та боротьба за збереження власної ідентичності. Спроби Москви русифікувати й асимілювати цей народ знаходять різке відторгнення, як в середовищі молоді, так і серед старшого покоління.

Республіка Башкортостан

lipa6.png

11 жовтня 1990 року Верховною Радою Башкортостану була проголошена Декларація про державний суверенітет, але вже з 31 березня 1992 року Республіка Башкортостан опинилася у складі Російської Федерації. Чисельність населення за даними Держкомстату Росії становить 4 038 151 осіб станом на  2020 рік і посідає перше місце в Росії серед республік за чисельністю населення. Національний склад Башкортостану, згідно з переписом населення 2010 року: росіяни - 36%, башкири - 29,5%, татари - 25,4%.

Республіка займає 1-е місце серед суб'єктів Російської Федерації за обсягом нафтоперероблювання, виробництва бензину, дизельного палива, молока та меду, поголів'я великої рогатої худоби. Нафтопереробний комплекс республіки є одним з найбільших в Європі. За підсумками 2015 року показник ВРП дорівнює 1 трлн 421 млрд руб. За темпами зростання Башкортостан входить в п'ятірку лідерів серед регіонів Росії. 

На території Башкортостану провідними релігіями є іслам суннітського толку (67% від загальної кількості релігійних організацій) та православне християнство (22%)

Оренбурзький коридор

lipa7.png

Оренбурзький коридор — це частина районів Оренбурзької області, що п’ятдесятьма кілометрами відокремлюють Республіку Башкортостан від Казахстану. Термін запровадив американський політолог Пол Гобл у 2013 році. Він вважає, що поява спільного башкиро-казахського кордону відокремить Москву від Сибіру та створить передумови для можливого визнання незалежності Башкортостану, а, відтак, й інших республік Ідель-Уралу. Розрив Оренбурзького коридору — важіль, що запускає процес виходу шести республік Поволжя зі складу РФ. Наразі цей важіль контролює Москва.

На думку експертів, подібні настрої в мусульманському Поволжі можуть обернутися для Росії набагато більшими ризиками, ніж аналогічні процеси на Північному Кавказі. 

"Вільний Ідель-Урал"

"Вільний Ідель-Урал" — рух народів Поволжя, які борються за свої права. Заснований 21 березня 2018 у Києві. Члени руху окреслюють майбутнє Ідель-Уралу як союзу незалежних держав (конфедерації) Татарстану, Марій Ел, Удмуртії, Башкортостану, Чувашії та Ерзяно-Мокшанії. Кожна республіка буде здійснювати незалежну зовнішню і внутрішню політику. Для всіх держав буде створена єдина грошова одиниця, митний простір, армія і спільна охорона зовнішніх кордонів. Для досягнення поставленої мети «Вільний Ідель-Урал» використовує лише ненасильницькі методи боротьби. Тому нам потрібно вкладати ресурси у налагодження зв'язків та підтримку структур, що прагнуть до самовизначення і створення власних національних утворень, а також підтримувати мовно-культурне відродження поневолених народів.

lipa8.pngПрапор громадського руху «Вільний Ідель-Урал»

Співзасновник громадського руху «Вільний Ідель-Урал» Сиресь Боляєнь і татарський політичний емігрант Нафіс Кашапов вважають, що «кращий захист українських національних інтересів — це починати грати на російському полі. Найбільш пригніченими в Росії є етнічні меншини, в першу чергу мусульманські народи. І саме вони чинять найбільший спротив політиці асиміляції, відриву їх від власної мови, історії, ідентичності та державності. Що має робити Україна? Не просто захищати свої національні інтереси — потрібно грати на російському полі: підтримувати національні спільноти: і релігійно, і в питанні збереження мови та культури. Якщо Україна буде в такий спосіб допомагати народам РФ, що прагнуть самовизначення, — це буде найкращий захист українських національних інтересів».

Замість висновку

Зараз, у час світової кризи, спричиненої коронавірусом, перед кожним народом, який прагне суверенітету та політичної суб'єктності, відкриваються нові можливості. Тож все залежить, чи вистачить сили та духу ними скористатися. Зокрема, згідно з дослідженням цінового агентства Argus, через скорочення нафтових податків російський бюджет ймовірно втратить 50 млрд дол. А це означає, що центральним режимом будуть прийматися непопулярні рішення, які можуть стимулювати ескалацію невдоволення серед регіонів федерації.

Ключовим чинником дезінтеграції республік Ідель-Уралу та інших поневолених народів зі складу РФ стане послаблення центрального режиму, помножене на кризу сировинної економіки, скоординовані дії лідерів національних рухів та пробуджене прагнення до незалежності. А ми їм у цьому допоможемо!


 

За інформацію дякуємо політологу та аналітику ЦДБС «Прометей» Павлу Подобєду.

 

Автор:

Степан Пелипишин

05.05.2020