“Вам тут не раді” - сцена до Дня Незалежності не для зрадників

“Вам тут не раді” - сцена до Дня Незалежності не для зрадників
 
Серед артистів, які Офіс Президента представив українцям, присутні, як зрілі виконавці із патріотичною позицією й цінностями, так і ті, хто в минулому мав репутацію розважати окупантів та співаки, які досі гастролюють у московії.
 
Важко собі уявити, але на сьомий рік війни, українські артисти продовжують гастролювати на території агресора, де розважають окупантів та говорять про аполітичність. “Народна артистка” та “Герой України” Ротару Софія Михайлівна, з початку війни регулярно виступає в окупантів. Один із російських каналів звинуватив співачку в спонсоруванні української армії та концертний директор виправдався, сказав, шо вона не спонсорує війну та АТО, назвавши її “дабрапарядачним гастральорам” та вказав, що Софія любить Росію. Також вже відомо, що напередодні дня незалежності України Ротару планує виступити у Сочі на фестивалі “Новая вална”. Чи дійсно ця артистка має бути присутня на такій даті, як 24 серпня? Ні!
 
Ще одна псевдо легенда - Ірина Білик, Заслужена та Народна артистка України. Звання, яких ця артистка дійсно не варта, з початку війни вона не раз побувала у Москві із виступами у “друзів” та як гість. Більше того, з Москви Ірина літаком добиралася у Крим на дитячий конкурс “Дєцкая новая вална”. Команда співачки та вона не підтверджують цих вчинків. Варто і згадати виступ співачки на прийомі у самопроголошеного президента Білорусі Олексія Лукашенка, разом із підопічною Олега Винника - Еліною Іващенко. 
 
Сам Олег Винник, ще один артист, який не відповідає за свої дії та говорить тезами російської пропаганди. Почнемо з того, що співак, 2019 року, взяв участь у відео “Всєм мір” із російськими артистами, серед яких були і прихильники Путіна. У вільному доступі також є й коментар Олега про анексію, де він вказує, що за Крим ніхто не помер, що є чистою брехнею.
 
Окремо розглянемо гвардію Mozgi entertainment. Очільник Потап, народний артист України у 2014 році в складі дуету “Потап і Настя” на нагородженні в Росії, що транслювався на телебаченні, зняв штани та подякував, що вони приймають українських артистів в себе. Що ж до екс гурту “Врємя і стєкло”, які ще до 2017 року гастролювали по Росії поки у Львові не скасували їх концерт із вимогою визнати чий Крим та окупацію українських територій.
 
Яскрава Зірка - Verka Serduchka, яка 2018 року на запрошення кримнашиста Ігоря Крутого, виступала на приватній вечірці в Росії на фестивалі “Новая вална” в Сочі, де були присутні дружина Крутого та Мєдвєдєва, а також зрадниця України співачка Ані Лорак. Також Андрій Данилко дав свій коментар російській програмі “60 мінут” щодо українського відбору на Євробачення, де громадська позиція артиста та ідентифікація, викликала питання у суддів.
 
Серед запрошених виконавців є когорта тих, хто виступав на весіллі пасинка Медведчука, а точніше сина Оксани Марченко - це Verka Serduchka, Dorofeeva та Pozytyv у складі гурту “Врємя і стєкло” та Олег Винник. 
 
Варто згадати і фестиваль, що відбувається під патронатом самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка “Слов’янський базар”, де серед запрошених українських артистів у 2020 році фігурували: Ірина білик, Тіна Кароль, гурт Kazka. На щастя цього року більшість майже всі українські артисти відмовилися від запрошення на фестиваль.
 
Знову згадаємо Тіну Кароль, а також Наталію Могилевську, які у 2019 році в місті Бахмут брали участь в агітаційному концерті партії Опозиційної платформи за життя (ОПЗЖ). Друга виконавиця ще 2004 року заявляла, що йде зі своїм кандидатом Януковичем до кінця.
 
Серед артистів є і такі приклади, як Сергій Бабкін, що мав до 2017 року виступи в Москві та після скасування концерту у Львові, публічно визнав Російську Федерацію як агресора, та те що Крим є українським. Після цього скандалу він не має концертів у окупантів та творчість його переходить на українську мову, ось і певна відповідальність за дії і вміння публічно вказати свою громадянську позицію.
 
Не оминемо ми і дружбу українських та російських виконавців, яка переходить у спільні проекти за кордоном. Наприклад Ольга Полякова, яка 2020 році відвідала разом із Філіпом Кіркоровим фестиваль PaRUS у Дубаї, на якому більшість запрошених артистів є із РФ та сам фестиваль організовується російськими громадянами в еміратах.
 
Серед запрошених є і багато сучасних артистів та гуртів, які мають свою чітку громадянську позицію, її відстоюють та рухаються не у напрямку московії. Це Воплі Відоплясова, Брати Гадюкіни, Арсен Мірзоян, Людмила Монастирська, Океан Ельзи, СКАЙ, Христина Соловій, ТНМК, Brutto, Dzidzio, GO_A, Jamala. 
 
Поважаємо артистів із громадянською позицією і чітким розумінням, що музика не поза політикою і війною. А культурний фронт є не менш важливим за інформаційний чи економічний. Якщо ми на наш фронт пускаємо колаборантів, то програємо. Цього допустити не можна. Українська сцена не для ворогів.

Автор:

Оксана Семенець

10.08.2021