НеЛекція у Чернівцях із студентами УАЛ: інформаційна та гібридна війна - що воно таке?

Взагалі інформаційна війна не новинка. З давніх часів дезінформація та пропаганда допомагали полководцям досягати успіхів у битвах. Військові доволі швидко зрозуміли, які саме можливості надає вміле використання інформації. І з часом, а точніше з розвитком технологій отримання та передачі інформації, методи ведення «непомітних війн» вдосконалювалися.

Більшість населення в Україні, й в країнах Євросоюзу не здатні розрізнити спотворене повідомлення від правдивого, не можуть критично оцінювати інформацію з різних типів медіа. Брак медіа-грамотності, тобто знань, які дозволяють людині аналізувати й протистояти пропаганді і брехні, відчувається серед усіх категорій населення, стверджують фахівці. Це тим більш небезпечно для України, проти якої Росія веде гібридну війну.

IMG_20190527_110827.jpg

Сьогодні ми завітали у Чернівці, аби студентам «Української Академії Лідерства» розповісти про інформаційну та гібридну війну в Україні. Адже збройна агресія Росії, що розпочалась у 2014 році готувалась задовго до цього – за допомогою інформаційних маніпуляцій. Результатом інформаційної кампанії весни 2014-го стали тисячі жертв. Багато членів незаконних сеператиських збройних формувань самі зізнавалися, що зважилися йти на війну проти України після того, як побачили по телевізору сюжети про «кривавих карателів» та «розіп’ятих дітей». Зрозуміло, що в ситуації, коли ЗМІ відкрито працюють на розпалювання конфлікту, питання протидії такої інформаційної агресії стає для держави необхідною умовою для виживання.

«Війна інформації на сьогодні стала одним з найнебезпечніших видів зброї. Інформація має вплив на маси, тобто за умови вдалого маніпулювання свідомістю мас можна досягти практично будь-якої мети. Наше основне завдання – протистояти Росії у всіх сферах: економічній, політичній, дипломатичній, військовій й, зокрема інформаційній. Тому ми хочемо поділитись із студентами своїми знаннями та напрацюваннями у цій сфері, аби кожен з них міг бути власноруч протистояти інформаційним фейкам та маніпуляціям з боку Росії», - розповідає Сергій Репік, Голова Секретаріату МНК.

IMG_20190527_123748.jpg

На сучасному етапі в інформаційному полі України триває безперервна війна за збільшення впливу, контролю та управління ресурсами на даній території. Першою гучною перемогою в інформаційній війні над незалежною Україною було створення та поширення думки в суспільстві про неможливість утримання та обслуговування нашою державою ядерної зброї. Як наслідок – Україна добровільно позбавляється ядерного статусу, тим самим зменшуючи свій вплив на міжнародній арені. Наступні найбільш гучні інформаційні війни, що торкались безпосередньо інтересів України – так званий «кольчужний скандал» за часів Кучми, «касетний скандал», україно-російські газові війни, російсько-грузинська війна 2009 року та звинувачення України у продажу зброї одній із сторін. При цьому неможливо не помітити, що Україна зайняла оборонну позицію та протягом 20-ти років незалежності не спромоглася спрацювати на випередження чи, хоча б, зайняти активну позицію. Такі безперервні інформаційні атаки негативно впливають на формування внутрішньо- та зовнішньополітичного іміджу нашої країни, а отже на розвиток довірливих партнерських відносин з іншими гравцями на міжнародному полі. Інформаційні війни мають ряд характерних особливостей – подекуди, важко визначити першоджерело інформації, тож незрозуміло, проти кого вести боротьбу. Тому у кожному конкретному випадку потрібно в першу чергу шукати зацікавлену сторону. Окрім цього, необхідно виробити з врахуванням національних інтересів загальнодержавну стратегію та тактику ведення боротьби в інформаційному полі та створити структуру, яка безпосередньо займатиметься збором та аналізом необхідної інформації задля «боротьби на випередження».

Далі у рамках наших "НеЛекцій" ми відвідаємо інші міста...більше згодом