Мовний закон 5670-д: чому це більше, ніж важливо?

Ви помітили, що у нас з’явилась тенденція говорити про те, що мова не на часі? При чому, з’явилась уже давно. Ще з 1991 року, коли Україна здобула свою омріяну незалежність, у нас завжди знаходились важливіші проблеми, ніж питання української мови. Процес державотворення, налагодження відносин з країнами-сусідами, статус національних меншин, безробіття, корупція, висока «комуналка» – все це здавалось вагомішим і саме тим, що є «на часі», а з українською мовою в Україні щось потім та й вирішимо.

Чомусь усі забули, що саме мова є основним чинником формування нації, саме мова визначає нашу ідентичність, нашу ментальність і забезпечує народу гідне існування. Мова є квінтесенцією всіх напрямів розвитку країни та не тільки формує націю, але й державу як таку.

Пріоритетне значення та статус української мови ігнорувались протягом багатьох років і, окрім десятої статті Конституції України, де вказано, що «державною мовою є українська мова» і «держава забезпечує її всебічний розвиток», ґрунтовних законів, які б мали регулювати ці положення Конституції та забезпечувати їхнє виконання, немає. А потім, у лютому 2012 року, з’явився недолугий «Закон Колесніченка-Ківалова», що значно розширював права «регіональних мов», а значення української мови, як мови титульної нації, нівелювалося. Негативно-імпульсивна реакція на закон опозиційних сил та й українців загалом швидко згасла, і всі знову забули про те, наскільки важливим є захист РІДНОЇ мови. Та й узагалі, чи є різниця, якою мовою розмовляти? Як виявилось – є. От тільки зрозуміла це більшість з нас лише тоді, коли Володимир Путін разом зі своїми «зеленими чоловічками» в 2014 році прийшов рятувати «русскоязычное население» територій Криму та Донбасу, які й до сьогодні залишаються окупованими, а російсько-українська війна триває.

Дизайн без назви.png

І ось нарешті в нас з’явився шанс, якщо не виправити помилки минулого, то принаймні забезпечити собі належне майбутнє. Таким шансом є мовний закон 5670-д, прийняття якого забезпечить належне функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя.

Однак зараз ми перебуваємо у вакуумі та цілковитій невизначеності щодо питання мови та її правового захисту. «Закон Колесніченка-Ківалова» скасували, проте це не вирішило проблеми, вона тільки «зависла» у повітрі.

Саме тому прийняття цього законопроекту є надважливим, адже це забезпечить РЕАЛЬНИЙ, а не формальний захист української мови й української державності загалом. Мовний закон убереже нас від подальших маніпуляцій різних проросійських сил, які спекулюють цим питанням й прагнуть реваншу.

Цей комплексний законопроект з мовної політики не тільки захистить українську мову, але й допоможе сконструювати нашу з вами реальність, реальність української нації, яка вже не буде лише ілюзією існування, що віками створювалась «колоніальними» маркерами.

Мовний закон немає на меті переконати когось, якою мовою говорити, немає на меті когось утискати. Його мета одна – перманентно нагадувати про те, що в Україні першочергове значення має саме українська мова й саме вона є основним чинником державотворення. Він допоможе зробити важливішим ставлення до мови всіх громадян України, що згодом змінить і нашу свідомість, у якій нарешті чітко окресляться почуття ідентичності, як окремої нації та почуття відповідальності перед Українською державою.

МОВА НА ЧАСІ!

Дизайн без назви (1).png

Цього тижня парламентарі мають розглянути 862 правки до законну 5670-д, але процес навмисно затягується, аби провалити його ухвалення в цілому. Залишилось ще 862 поправки з 2082. Їх так багато не тому, що хтось хоче покращити проект закону. А тому – що його розгляд і ухвалення намагаються затягнути.

Українська мова потребує системного захисту, українська мова потребує системної підтримки. І саме такий захист, таку системну підтримку пропонує закон про українську мову. І саме такий закон має бути ухвалено нинішнім парламентом, тому що Україна – це єдина держава на земній кулі, яка зобов'язана захищати українську культуру і українську мову. Ми закликаємо громадскість підтримати актуальність питання #МоваНаЧасі та депутатів ухвалити цей законопроект!