МНК долучився до об'єднання найбільших молодіжних організацій України

5 серпня 2019 року в Пластовому вишкільному центрі у місті Буча відбулись установчі збори Національного українського молодіжного об’єднання (НУМО). 

Окрім МНК, засновниками спілки стали: Спілка Української Молоді (СУМ) в Україні , Фундація регіональних ініціатив (ФРІ), Національний альянс (НА), Пласт, Українська асоціація студентів (УАС), Асоціація молодіжних центрів України (АМЦУ) та Українська академія лідерства (УАЛ).

Метою спілки є забезпечення представництва та участі молоді в суспільному житті України та світу задля формування ефективної відкритої молодіжної політики.  Головне завдання - на початковому етапі діяльності - забезпечити максимальне представництво різних груп молоді у формуванні та реалізації державної молодіжної політики.

Вперше в історії України об’єднались молодіжні організації із найбільшими мережами осередків. Загалом нова спілка включає 8 найбільших всеукраїнських організацій, що разом об’єднують близько 500 осередків по всій України. Також участь в діяльності спілки та її керівних органів передбачена для представників понад 300 молодіжних рад, створених в Україні при органах місцевого самоврядування. 

Планується, що вже цієї осені делегати чи окремі представники молодіжних рад, у яких діють принципи демократичного врядування, зможуть із правом вирішального голосу взяти участь у Національному молодіжному форумі, а також бути обраними в керівні органи НУМО разом із організаціями-засновниками спілки.

Всі вище перелічені молодіжки багато років тісно співпрацювали між собою. Однак до сьогодні взаємодія носила фрагментарний характер. Консолідація відбувалась у рамках різноманітних тимчасових коаліцій  чи співдії, наприклад, під час Революції гідності. До процесу створення НУМО долучились також структури, які виникли вже після Революції.

Підготовка до формального об'єднання тривала майже рік і відбувалася з ініціативи самих організацій. Таким чином українська молодь на практиці реалізовує основні принципи Європейської хартії участі молоді (переглянутої).

Нове молодіжне об'єднання передбачило у своєму статуті також окрему квоту участі в Національному молодіжному форумі для неформальних організацій (різноманітних молодіжних рухів), а також для організацій національних меншин і корінних народів. Показово, що в статуті поруч із українською та англійською версією назви спілки подається і її кримсько-татарський варіант.

Щоб приєднуйтеся до Національного українського молодіжного об’єднання - НУМО, пишіть у Facebook, або телефонуйте за номером: 0977910752.