Як МНКівці з Різдвом вітали

 

На Різдвяні свята традиційна коляда залунала у всіх містах України. Проте, жителі Львова, Тернополя та Сум мали можливість побачити особливі костюмовані вертепи з унікальними сюжетами. 

Вже кілька років поспіль осередки Молодіжного Націоналістичного Конгресу вітають українців з Різдвом “Повстанським вертепом”, який  дещо відрізняється від інших. Тут немає царя Ірода, натомість є Сталін, у ролі Чорта – НКВС. За правду, віру і свободу тут боряться повстанці, зв’язкова та ангел. Теж невід’ємними є Смерть, жид Мошко та Жидівка Сара.

“Вертеп став для мене цікавим досвідом, оскільки дав змогу краще пізнати національні традиції, бо на Сході вони, нажаль, не мають такої популярності та поступово втрачаються.Тож я сподіваюся, що ця чудова традиція буде відроджуватися на всій території України”, — розповідає учасниця вертепу у Львові Єлизавета Товкало (м.Харків).

“Кілька років тому схожий вертеп робили наші друзі зі Львова, ми в них позичили текст постановки, в Тернополі виконуємо її вперше. Кожен отримав свою роль і шукав костюм де міг. Колядки адаптовані на повстанський манер — колись хлопці співали їх на Різдво в криївках, в лісах... Збереглись вони до сьогодні”, — пояснює Микола Мисак, організатор вертепу в Тернополі.

“Це було щось неймовірне! Варто відзначити автентичність вертепу, він справді передає дух УПА! А можливість відчути себе в ролі зв'язкового чи звіздаря — це щось магічне! Прекрасні костюми та професійне ставлення до акторської гри не залишали байдужими жодного глядача! Завдяки організаторам вертепу я в повній мірі відчув дух Різдва і щасливий з того, що мав можливість нести цю радісну вістку до багатьох львів'ян та гостей нашого міста. Дуже хочу долучитись до вертепу наступного року або до інших заходів організації. Гордий, що в нас у Львові є така патріотична і свідома молодь. Христос народився!”, — ділиться враженнями львів’янин Богдан Зятик.

Сумчани  з колядою відвідали понад 15 будинків, де бажали щастя, злагоди та здоров’я кожній родині. “Це вшанування українських традицій, і нам важливо щоб суспільство міста ідентифікували себе як Українців і плекало в собі саме наші традиції. Тому кожен рік ми витрачаємо стільки сил, енергії та часу щоб принести радість українських традицій в кожен дім”, — розповідає Валерій П’ятаченко, один з колядників.

 

#Різдво #Тернопіль #коляда #Суми #Львів #МНК