День Соборності: 100 років боротьби

 

22 січня - не лише День Соборності України, але й 100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки.

Майже 100 років тому, на Софійському майдані в Києві пролунало урочисте: «…Віднині во єдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України — Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна республіка. Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної української держави, на добро і щастя українського народу».

Згадка про проголошення незалежності УНР є важливим  для протистояння російській пропаганді, а саме спростування міфу, що ніколи не було незалежної Української держави.

Тоді, більшовики прагнули встановити власний контроль над Україною. Бойові дії спонукали Центральну Раду відмежуватися від Росії. Питання “автономія чи самостійність” було вирішено. 22 січня 1918 року проголошено незалежність УНР. Відбулося закрите засідання Малої ради, яке розпочалося 22 січня і закінчилося вночі 25 січня. На обговорення винесли три проекти: Михайла Грушевського, Володимира Винниченка та Микити Шаповала, але врешті виробили спільну редакцію, яка і увійшла в історію як доленосний IV Універсал Української Центральної Ради.

Документ містив чотири головні положення: проголошення самостійності Української Народної Республіки; доручення Раді Народних Міністрів укласти мир з Центральними державами; оповіщення оборонної війни з більшовицькою Росією; декларування основ внутрішнього соціально-економічного будівництва й окреслення заходів для припинення війни з Центральними державами.

Свою першу річницю незалежності, 22 січня 1919 року Українська Народна Республіка відзначила урочистим ухваленням Акта Злуки із Західноукраїнської Народної Республіки. Тож нині цього дня ми відзначаємо дві надзвичайної ваги історичні події: перше проголошення незалежності України та День Соборності.

 

Таким чном постала держава, яка протягом багатьох років продовжувала боротьбу за власне існування. Українці змогли затвердили державні кордони, мову, символіку  (герб, прапор і гімн), гроші.

#Україна #МНК #незалежність #День Соборності