5 міст за 4 дні

Сєвєродонецьк, Рубіжне, Торецьк,  Попасна та Лисичанськ: блискавична операція сил АТО -  5 міст за 4 дні 

Двадцяті числа липня 2014 року назавжди запам’ятаються жителям Луганської області. Саме тоді підрозділи сектору «А» розпочали операцію з визволення Лисичансько-Сєверодонецької агломерації. 

21 липня 2014 року зведений штурмовий загін української армії звільнив від російських окупантів шахтарське місто Торецьк. Блискавичну операцію, за якою, затамувавши подих, спостерігала вся країна, провели 33 бійці Сил спеціальних операцій Збройних Сил України та 8 воїнів 73-го Морського центру спеціального призначення. Українські армійці увійшли в місто близько 6 години ранку та захопили штаб бойовиків. Упродовж 8 годин наші воїни героїчно стримували контратаки 200 озброєних бойовиків, підсилених танками і БМП. Наші бійці втримали оборону. Збройні формування РФ зазнали великих втрат і, кинувши важку техніку, втекли до Горлівки та Донецька. Уже ввечері 21 липня українська армія повністю контролювала Торецьк. Над будівлею міськради наші визволителі підняли державні прапори. Також 21 липня 2014 року від окупантів визволено місто Рубіжне Луганської області. Визволення міста відбувалося в умовах бойової взаємодії Збройних Сил України, Нацгвардії, підрозділів міліції та добровольчих батальйонів. «Потужна ударна група сил АТО оточила населений пункт в ніч на 21 липня. Бійці батальйонів «Чернігів», «Айдар» та «Луганськ-1» зайшли в місто та закріпилися на території трубного заводу. Всі операції відбувалися максимально тихо. За кілька годин сили АТО взяли під контроль будівлі міліції та міської ради. О 10 годині ранку 21 липня 2014 року було повідомлено про те, що Рубіжне повністю звільнено та зачищено від бойовиків, у місті відновлена законна українська влада.

Після звільнення Рубіжного настала черга Сєвєродонецька. 22 липня підрозділи Національної гвардії, ЗСУ та добровольчих батальйонів атакували загони бандформувань з двох боків. У другій половині дня дві колони сил АТО - одна з боку Старої Красниці, а друга - Варварівки, увійшли в Сєвєродонецьк. Під час короткого запеклого бою із застосуванням стрілецької зброї, гранатометів та важкої бронетехніки українські війська визволили місто. Місцеві мешканці зустрічали наших армійців із національною символікою й гаслами «Дякуємо!». На даний час у Сєвєродонецьку розміщено Луганську обласну військово-цивільну адміністрацію та інші установи. Того ж дня 2014 року від проросійського ярма звільнене промислове містечко Луганщини - Попасну. Сили АТО здійснили три штурми міста і лише третій виявився вдалим. Тоді українська артилерія завдала потужного удару по укріпленнях та лігвах ворога, крім вогневих точок у житлових будинках. Українські підрозділи зайшли в Попасну без бою. Над адміністративними будівлями замайоріли українські прапори. Операція по звільненню тривала декілька днів. 21 липня від терористичних угрупувань бійці ЗСУ, Нацгвардії та добровольчих батальйонів звільнили місто Рубіжне. 22 липня зачистили Сєвєродонецьк, а 24 липня український прапор замайорів над Лисичанськом.

24 липня загальновійськова операція, яка була спланована Генеральним Штабом здійснювалася під командуванням полковника Михайла Забродського, командира 95-ої омбр. Батальйонно-тактичні групи 95-ої та 51-ої бригад та сили добровольчого батальйону «Донбас», діючи узгоджено, вийшли з різних сторін на околиці Лисичанська, взяли під контроль мости і виставили свої блок-пости. Сил для повного оточення Лисичанська не вистачало, тому місто звільняли поетапно.

У місті противник чинив запеклий опір, але стримати наступ українських військ йому не вдалося. Блокпости на перехрестях розбивали танками, вогневі точки і снайперські позиції придушували стрілецькою зброєю і гранатометами.

Звільнення Лисичанська та Сєвєродонецька дозволило відновити контроль над кількома районами Луганської області, в результаті чого, коли наприкінці серпня почали заходити російські батальйонно-тактичні групи, їм так і не вдалося здійснити прорив у глиб країни за цим напрямком.

 

Автор:

Марко Неясит

20.07.2020