Росія повертає свій вплив

"ПАРЄ у стані зомбі о першій ночі відкрила двері агресору" - голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар'єв 

Парламентська асамблея ради Європи ухвалила резолюцію, яка може повернути Росію до Асамблеї.
*ПАРЄ — статутний орган Ради Європи; консультативний орган, що складається з представників парламентів усіх держав-членів.

У 2014-2015 роках повноваження російської делегації у ПАРЄ було обмежено через анексію Кримського півострова. Тоді її позбавили права голосу та можливості брати участь у засіданнях асамблеї. Згодом Росія відмовилася сплачувати членські внески (останній транш був у 2017 році).
Відмова сплачувати внески є маніпуляцією, та фінансовим тиском на Європу, адже Росія заборгувала ПАРЄ майже 75 млн євро. Відповідно, після двох років несплати внесків, в травні, участь Росії в ПАРЄ стало під питанням. 

Ще однією маніпуляцією та спробою тиску на ПАРЄ є неодноразові заяви РФ про вихід з Ради Європи, що автоматично позбавило б громадян Росії можливості звертатися до Європейського суду з прав людини. Насправді ж, Росія свідомо маніпулювала членами ПАРЄ, щоб повернути своїй делегації право голосу та можливість участі в засіданнях. Ці маніпуляції допомогли агресору пролобіювати правки до резолюції, що обмежують право установи позбавляти делегацію-учасника права голосу, як було зроблено з російською, та сприяти відхиленню правок української делегації.

Резолюцію підтримала більшість присутніх у залі делегатів з Норвегії, Португалії, Словаччини, Сербії, Сан-Марино, Австрії, Андорри, Азербайджану, Кіпру, Іспанії, Ісландії, Ірландії і Туреччини.
Підтримали - 118 делегатів ПАРЄ; Проти - 62; Утрималися - 10;


 

map.jpgМапа: Остап Яриш

Зеленим — країни, які повністю проголосували за.

Жовтим — в більшості проголосували за.

Помаранчевим — в більшості проголосували проти.

Червоним — повністю проголосували проти.

Сірим — країни, які не голосували.


Українська делегація на знак протесту залишила залу засідань Парламентської асамблеї Ради Європи.

Ситуація в ПАРЄ не є дивиною для України. Очікувати такого ходу Європи слід було ще після заяв Німеччини про Північний Потік-2, або нещодавно, після візиту Зеленського до Франції та Німеччини.


Нагадаємо, минулого тижня президент зустрівся із президентом Франції та канцлером Німеччини. В ході перемовин Париж ще раз підтвердив, що не бажає зайвий раз дратувати Москву та прагне стратегічного діалогу з Путіним. Німеччина у свою чергу є однією із країн, що активно просуває повернення російської делегації в ПАРЄ.

Слід запам’ятати, що Росія - агресор і її керівництво зовсім не хвилюють права пересічних громадян Російської Федерації. Кожен свій крок вона робить з єдиною метою - знищити демократію, посіяти хаос та диктатуру. А європейцям варто зрозуміти: продаючись Росії за кілька десятків мільйонів сьогодні, завтра ви втратите свободу та гідність.

Країни Європи мають власний інтерес щодо України та комерційний енергетичний інтерес щодо Російської Федерації. Вони діють з вигідної для себе позиції, не враховуючи на даний момент українську. Повернення Росії до ПАРЄ є негативним знаком, що матиме вплив на ситуацію як у внутрішній, так і у зовнішній політиці. Нам необхідно сконцентрувати наші сили для гідного геополітичного протистояння.

Боротьба на міжнародній арені може бути визначальною для майбутнього України!
 

Автор:

Ольга Сидій

25.06.2019