Курс вільних людей: країну змінюєш ти!

 

Курс Вільних Людей цього року проводиться вже вшосте. Ідея освітнього семінару з'явилася після Революції Гідності, адже саме тоді серед молоді був великий запит на знання в сфері громадської діяльності. Молоді стало цікаво, як можна долучитися до розбудови країни, як впливати на процес прийняття рішень владою та як сприяти розвитку тих сфер, які працюють недосконало або не функціонують взагалі.

У 2014 році ми вчили, як стати громадським активістом, проте щороку перед Україною з'являлися нові виклики, які ми враховували при формуванні програми КВЛ

Цього року програма Курсу Вільних Людей включає лекції про функціонування державного апарату, гібридну війну у всіх сферах, Україну наміжнародній арені та національні цінності.

IMG_1108.jpeg

Як функціонує держава

Як показує досвід останніх виборів, які відбулися в Україні, суспільство, в тому числі і молодь, не розуміє принципи функціонування державного апарату, які функції покладені на кожну з гілок влади. Відсутнє розуміння, що має робити Верховна Рада, Кабінет Міністрів чи президент. Саме це незнання дає можливість політикам під час передвиборчої агітації маніпулювати електоратом та вводити його в оману. По всій країні бачимо сітілайти, де кандидати в президенти обіцяють "посадити" винних, знизити тарифи чи підняти економічний рівень життя, хоча жодну з цих обіцянок виконати не можуть, так як це функції інших гілок влади. Для того, аби зробити свідомий і відповідальний вибір та не потрапити під вплив інформаційних фейків та маніпуляцій, молодь має розуміти, як формується політика та як функціонує держава. Без цих, на перший погляд елементарних знань, неможливо якісно втілювати в життя ідеї та будувати місцеве самоврядування. 

 

Гібридна війна

Основним акцентом цьогорічного семінару стала гібридна війна. Якщо збройна війна в Україні триває більше 5 років, то гібридна ведеться ще з часів здобуття незалежності нашою країною. Зараз ми бачимо, що ворог знаходиться скрізь: в українській економіці, політиці, в усіх складових гуманітарної сфери, в інформаційному просторі. Для того, щоб протистояти ворогу, необхідно розуміти, як саме здійснюється гібридний вплив агресором всередині нашої країни.

 

На захисті національних цінностей

Будь-яка дія немає сенсу, якщо за нею не стоять цінності. Нашою найважливішою цінністю є “УССД” — Українська Самостійна Соборна Держава, і програма Курсу Вільних Людей формується навколо неї. Учасникам семінару ми доносимо, що найважливішими для українців сьогодні має бути збереження української національної ідентичності, наших кордонів та суверенітету, збереження і захист української мови та історичної пам'яті. Саме ці нематеріальні речі, які не відчуєш на дотик, формують міць нашої держави. Адже знаючи свою історію, шануючи своїх національних героїв, плекаючи рідну мову ми зможемо відновити кордони, повернути окуповані території та зберегти наш суверенітет. Усвідомлення важливості національних цінностей зробить українців міцнішими перед ворогом.

Курс Вільних Людей — не просто семінар, який триває два дні, де “щось” розповідається учасникам. Ми поставили собі за ціль, щоб кожен, хто пройде КВЛ, переосмислив себе як українця та знайшов свою роль в розбудові держави. Ці два дні семінару дають розуміння, що успіх України залежить від кожного, а голос, думка і дія кожного громадянина має значення. Маємо пам'ятати, що кожен є співвідповідальним за долю цілої Нації.

Анкета

Автор:

Тетяна Денькович

04.11.2019